Доступність посилання

ТОП новини

Пан Ґі Мун закликав Генасамблею ООН ухвалити резолюцію щодо Сирії


Генсекретар ООН Пан Ґі Мун
Генсекретар ООН Пан Ґі Мун
Відкриваючи у вівторок засідання 68-ї сесії Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй, генсекретар ООН Пан Ґі Мун закликав до ухвалення резолюції з ліквідації хімічної зброї в Сирії та негайного припинення кровопролиття в цій країні. Президент США Барак Обама під час виступу на ранковому засіданні сесії Генасамблеї ООН не лише засудив терористичний напад на троговий центр у столиці Кенії Найробі, але й закликав до комплексного вирішення проблеми ліквідації хімічної зброї режиму Асада в Сирії та негайного припинення кровопролиття в цій країні, а також до вирішення ядерної проблеми Ірану. Якщо Барак Обама виступав в ООН зранку, то український президент Віктор Янукович має виступити на сесії Генасамблеї значно пізніше, 17-м за рахунком, після президента ПАР Джейкоба Зуми.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун закликав у вівторок на 68-й сесії Генасамблеї ООН ухвалити дієву резолюцію з приводу негайної ліквідації хімічної зброї режиму в Сирії. Зокрема, Пан Ґі Мун заявив, що йдеться не лише про ліквідацію хімічної зброї Дамаска, а й про припинення кровопролиття в цій країні та триваючого озброєння воюючих сторін.

Я звертаюсь до всіх держав, щоб припинити підігрівати кровопролиття та припинити постачати зброю обом воюючим сторонам
Пан Ґі Мун
«Я звертаюсь до всіх держав, щоб припинити підігрівати кровопролиття та припинити постачати зброю обом воюючим сторонам… Воєнна перемога – це ілюзія. Єдина відповідь – політичне врегулювання», – зазначив генсекретар ООН.

Президент США Барак Обама під час своєї промови на 68-й сесії Генасамблеї ООН закликав світових лідерів забезпечити досягнення заборони на хімічну зброю в Сирії. Він наголосив, що «відповідь світу на кризу в Сирії виявилася занадто слабкою». Президента США також зазначив, що є «явні докази» використання владою президента Сирії Башара Асада хімічної зброї проти власного народу 21 серпня.

«Це образа людської гідності – удар по законності цієї установи (ООН) – казати, що будь-хто, окрім режиму (Асада), міг здійснити цю атаку», – зауважив Обама.

Американський президент закликав ООН ухвалити щодо Сирії резолюцію, котра дозволить «переконатися», що сирійська влада дотримується своїх зобов’язань, виходячи з американсько-російської угоди щодо ліквідації хімічної зброї в цій країні.

Глава Білого дому також детально зупинився під час свого виступу на проблемі ядерної програми Ірану. Барак Обама наголосив, що підтримує укладення міжнародної угоди щодо ядерної програми Ірану, як про це заявляє нове керівництво в Тегерані. Обама повідомив, що він дав з цього приводу конкретне завдання держсекретареві США Джону Керрі для проведення переговорів щодо цієї угоди з Іраном.

Президент США наголосив, що він прагне «прозорості і конкретних дій» у напрямку вирішення ядерної програми Ірану на широкому міжнародному дипломатичному рівні та додав: «Америка надає перевагу мирному вирішенню проблеми ядерної програми Ірану, хоча ми налаштовані перешкодити Іранові у створенні його ядерної зброї… Ми не шукаємо шляхів зміни режиму в Ірані, ми також поважаємо право іранського народу на доступ до мирного використання ядерної енергії».

Зустрічі президента Ірану Хасана Роугані з президентом США Бараком Обамою, про можливість якої йшлося напередодні, в перебігу Генасамблеї ООН не заплановано. Про це заявила у вівторок представниця МЗС Ірану Марзійє Афхам. Хоча Сам Роугані заявив перед приїздом до ООН про готовність його країни до переговорів зі світовими державами з проблеми іранських ядерних досліджень. Виступ Хасана Роугані очікується в ООН лише після обіду, коли у Києві буде вже, мабуть, ранок.

Чи згадає Янукович пропозицію України щодо хімічної зброї Сирії?

Президент України Віктор Янукович взяв участь в офіційному прийнятті від імені президента США Барака Обами у Нью-Йорку в рамках 68-ї сесії Генеральної асамблеї ООН.

Як повідомляє прес-служба Януковича, під час цього прийняття президент України мав нагоду поспілкуватися з Обамою.

Виступ президента України в ООН стоїть у програмі 68-ї сесії Генасамблеї 17-м, одразу ж після президента Південно-Африканської Республіки Джейкоба Зуми. Це, як виглядає, станеться ближче до півночі за Києвом.

Спостерігачів цікавить, чи буде Віктор Янукович наполягати в ООН на своїй «сирійській пропозиції», яку він оголосив перед поїздкою до Нью-Йорка на Ялтинській конференції в Криму. Тоді глава України запропонував послуги вітчизняних фахівців і техніки для знищення запасів хімічної зброї Сирії.

Експерти в Україні скептично поставилися до цього, бо вважають, що Україна навряд чи готова до цього технічно.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG