Доступність посилання

ТОП новини

Євробаскет в Україні – чергова нагода відмивання державних грошей?


Львів – 2015 року в шести український містах – Харкові, Одесі, Львові, Києві, Дніпропетровську і Донецьку – проведуть фінальний турнір чемпіонату Європи з баскетболу серед чоловічих збірних. За два роки Україні потрібно збудувати шість спортивних арен. У Львові вже виділили для цього дві земельні ділянки. Євробаскет – це пропагування держави у світі, додаткові інвестиції, нові робочі місця, переконують прихильники проведення турніру в Україні. Євробаскет – це чергова після Євро-2012 нагода відмивання державних грошей, наголошують критики.

Львів ще не оговтався від чемпіонату з футболу у 2012, як уже уряд оголосив старт підготовки до Євробаскету-2015. Львівський стадіон на околиці міста, збудований до Євро-2012, простоює – бракує коштів на його утримання і на зарплату працівникам, немає охочих його орендувати. Тому доля футбольної арени, де футбол – рідкість, сумна.

Тим часом депутати Львівської міськради виділили шість гектарів землі для будівництва спортивної арени вартістю 55 мільйонів американських доларів на 10 тисяч місць до чемпіонату з баскетболу. Інвестор – приватна компанія United Basketball Investment – будуватиме арени до Євробаскету у Львові та інших українських містах. Підготовчі роботи на земельній ділянці третій місяць виконує фірма «Альтіс-Холдинг», яка споруджувала термінал на львівському летовищі.

У Львові будуватимуть два спортивні об’єкти

Інвестор і держава працюватимуть на партнерських умовах, переконують в уряді. Інвестор має вкласти не менше 20% вартості в об’єкт, а держава натомість гарантує кредит із банку і компенсацію відсотків за цим кредитом.

Львів теж має зобов’язання – збудувати до спортивної арени дорогу, але мер міста уже заявив, що це можливо лише за державні кошти. Також до Євробаскету у Львові, у Сихівському районі планують побудувати дитячу юнацьку спортивну школу за державні гроші, розповіла Вікторія Довжик, виконувач обов’язків начальника управління економіки Львівської міськради.

«Ми зобов’язані фінансувати будівництво мережі, а вже дитячий комплекс зводить держава і, можливо, це буде державна або комунальна власність, але це буде – для наших львівських дітей. На цей рік у бюджеті міста передбачено частину коштів – три мільйони гривень – на будівництво мереж», – каже Вікторія Довжик.

Схема, що на Євро-2012?

Позитивний ефект від проведення Євробаскету, а це промоція України, надходження інвестицій, створення робочих місць – такі пояснення урядовців щодо ефективності проведення чемпіонату з баскетболу звучали і перед торішнім футбольним турніром. Однак інвесторів не знайшли, а всі роботи фінансувала держава, тобто громадяни–платники податків, ба більше того, тендери проводили непрозоро, діяли корупційні схеми, наголосив народний депутат від «Батьківщини» Степан Кубів.

Економіка України не витримає такого навантаження. Це просто відмивання грошей
Степан Кубів
«Чи не буде Євробаскет-2015 проблемою ідентичного характеру? Віце-прем’єр Вілкул сказав, що 80% – це будуть приватні інвестиції, але так мовилось і перед Євро-2012. Євробаскет обійдеться у 7,5-8 мільярдів доларів, кажуть урядовці. Коли помножимо на середню ставку депозиту, то 500-700 мільйонів доларів потягне компенсація. Чи це вплачується? Товариства з обмеженою відповідальністю, які будуть задіяні, це офшорний капітал. Економіка України не витримає такого навантаження. Це просто відмивання грошей», – вважає політик.

Українське суспільство повинне бути поінформоване про вкладання коштів, має діяти закон про приватно-державне партнерство, фірми, залучені до проекту, мусять бути зареєстровані в Україні, а не в офшорах, каже парламентар.

Підготовка до Євробаскету-2015 здійснюватиметься за такими ж корупційними схемами, як і Євро-2012, вважає громадський активіст руху «Європатруль» Микола Воробйов. Найважливіше – це відмивання коштів, збагачення певної групи людей.

За оцінками урядовців, на підготовку «Євробаскету-2015» планується залучити 5,5 мільярдів гривень коштів інвесторів (будівництво 7 арен та 2 терміналів у аеропортах) та 7,1 мільярдів гривень державних коштів (будівництво 6 тренувальних баз, 3 тренувальних компексів та реконструкція 2 злітно-посадкових смуг).

На Євробаскеті буде шість арен, а що з ними далі?
Микола Воробйов
«Виникає питання щодо спортивних арен. Ще на Євро-2012 говорили про недоцільність будівництва нових стадіонів. Бачимо, що чемпіонат був провальний фінансово, проект, на якому відмили кошти. На Євробаскеті буде шість арен, а що з ними далі?» – запитує громадський активіст.

Урядовці очікують, що на Євробаскет-2015 приїде мільйон уболівальників, але навіть половина гостей (від запланованих) не відвідала чемпіонат із футболу в Україні у 2012 році. І це при тім, що футбол у Європі є популярнішим за баскетбол. Тому очікувати на великі кошти від уболівальників через два роки – це радше марна мрія, стверджують експерти.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG