Доступність посилання

ТОП новини

Комісар ЄС пропонує скасувати всі обмеження на імпорт молдовських вин


Комісар ЄС з сільського господарства Даків Чолош запропонував скасувати всі обмеження на імпорт молдовських вин – перед запланованим на листопад парафуванням Молдовою угоди про асоціацію з ЄС. Про це він сказав у коментарі молдавській службі Радіо Свобода.

Даків Чолош зазначив, що такий захід покликаний допомогти молдовським виробникам вина, які зіткнулися з труднощами у зв’язку забороною Росії імпорту молдавського вина. За його словами, «зняття всіх обмежень ... показує, що ЄС це не лише економічна інтеграція, а й солідарність».

Чолош заявив, що його пропозиція має бути розглянута Радою міністрів ЄС, і цей процес може зайняти від декількох тижнів до декількох місяців.

Від 10 вересня Росія зупинила постачання виноробної продукції з Молдови.
Як повідомили в Росспоживнагляді, причиною заборони стали претензії до якості алкогольної продукції. Аналітики оцінюють заборону експорту молдавських вин на російський ринок як значний удар для виноробства країни.

Нинішня заборона на вина з Молдови з боку Росії – вже принаймні третя. Через попередні заборони винороби Молдови значною мірою переорієнтувалися на європейський ринок.

Раніше Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій йдеться про те, що Євросоюз має захистити країни «Східного партнерства» з огляду на дедалі більший тиск Росії. Документ, поміж іншим, засуджує намагання Кремля перешкоджати поглибленню політичних і торговельних зв’язків України, Вірменії, Грузії й Молдови із Європейським союзом.
XS
SM
MD
LG