Доступність посилання

ТОП новини

Із сокирами на інтелект – комплекс харківських депутатів


Юрій Шевельов
Юрій Шевельов
Руйнувати – не творити. Для цього розуму не потрібно. Тільки-но харківські депутати вирішили демонтувати меморіальну дошку мовознавцеві зі світовим ім’ям Юрію Шевельову, як троє чоловіків із сокирами розтовкли таблицю. І це у ХХІ столітті, у державі, яка претендує на Європу…

Меморіальну таблицю було встановлено 3 вересня цього року на будинку, де з 1915 до 1943 року в одній з маленьких кімнат мешкав Юрій Шевельов з мамою.

Зрозуміло, що політичний сценарій підготували заздалегідь і виконали його блискавично. Групка людей, яка представляє громаду Харкова, начхала на думки притомних українців, вчених, які шанують українського славіста, професора Гарвардського і Колумбійського університетів, інтелектуала Юрія Шевельова, до слова, лауреата Шевченківської премії, який залишив у спадок майже 900 своїх фундаментальних праць.

Що залишать після себе харківські депутати і нинішня влада – запитання, яке викликає сарказм. Що хотіли продемонструвати своїм рішенням депутати? Як на мене, провінційність, примітивізм і неосвіченість. Хоча, звісно, вони пишаються своєю «всесильністю», що таки «довели», що Шевельов не гідний пошанування… Такий «героїзм» із сокирами в руках вже демонстрували у минулому столітті ті, хто нищив українську інтелігенцію, у Харкові зокрема.

Юрій Шевельов залишив свої праці і ніякі райці чи «добкіни» не зможуть своїм рішенням заборонити притомним ще українцям їх читати і захоплюватись розумними думками. Тим паче, що його твори є в інтернеті. Варто ще раз перечитати есей «Москва, Маросєйка», щоб зрозуміти вчинок харківських депутатів.

Юрій Шевельов трьома ворогами України називає Москву, український провінціалізм і комплекс Кочубеївщини. Втім, відомий інтелектуал дає надію, що «Карфаген українського провінціалізму має бути зруйнований»…

Думки, висловлені в розділі «Блоги», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG