Доступність посилання

ТОП новини

Що дасть підпис США під угодою ООН із торгівлі зброєю?


Державний секретар США Джон Керрі
Державний секретар США Джон Керрі
Державний секретар США Джон Керрі, як і очікувалося, поставив у Нью-Йорку свій підпис під принципово новою угодою з ООН – про врегулювання багатомільярдної торгівлі звичайними озброєннями у світі. Як має працювати ця угода, що дає підписання цієї угоди в ООН саме Сполученими Штатами Америки? І чи допоможе ця угода врегулювати 70-мільярдні щорічні оборудки у торгівлі зброєю у світі та значно зменшити доступ до зброї з боку злочинних режимів? На сьогодні цю угоду ООН підписало 90 країн, включно з Україною. Але ратифікували поки що тільки чотири держави.

Угода ООН про регулювання торгівлі звичайними озброєннями обов’язково буде вимагати міжнародного контролю на кшталт того, як покупці зброї дотримуються прав людини у себе вдома. Вона вимагатиме регламентування продажу звичайних озброєнь та оцінки ситуації з покупцями, чи не є вони замішані в геноциді, злочинах проти людяності чи воєнних злодіяннях.

Ця угода ООН не регулює внутрішніх ринків зброї і не має досить чіткого механізму її виконання. Відтак залишається незрозумілим, чи підпадуть під режим контролю такі способи передачі зброї іншим країнам, як оренда чи дарунки.

Однак, захисники контролю над озброєннями вважають, що ця угода ООН посилить тиск на експортерів зброї на кшталт Росії, котра стверджує, що продаж зброї Сирії дозволений, бо Дамаск не перебуває під ембарго на постачання зброї з боку ООН. На Заході переконані, що Росія повинна припинити постачати зброю до Сирії, де режим Асада використовує її проти цивільного населення, серед якого у перебігу громадянської війни вже загинуло понад 100 тисяч осіб.

Підпис США під угодою ООН прискорить її ратифікацію – експерт

Експерти кажуть що підпис США під угодою ООН із торгівлі зброєю стане переломним моментом в реалізації цієї угоди у світі, бо США є найбільшим продавцем зброї, і це сприятиме швидкій ратифікації угоди різними країнами.

Дерилл Кімбалл, керівник Вашингтонської асоціації з контролю над озброєннями, зазначає, що формальна підтримка угоди з боку США дає можливість задіяти її для зміни самої природи глобальної торгівлі звичайними озброєннями.

«Сполучені Штати вже мають надійний набір стандартів та засобів контролю над експортом, – каже він. – Ця угода по суті інтернаціоналізує американську систему та встановлює деякі нові заборони на передачу звичайних озброєнь. І ця угода вимагатиме, щоб усі держави визнали експортні закони, провели їх у життя та дотримувалися загального набору стандартів».

До звичайних озброєнь ця угода ООН відносить танки й інші броньовані транспортні засоби військ, артилерію, бойові вертольоти, військові кораблі, літаки, ракети, ракетні пускові установки та стрілецьку зброю.

Генеральна асамблея ООН вже голосувала за цю угоду в квітні, коли 154 держави проголосували «за», 3 – «проти» (Іран, Північна Корея і Сирія) та 23 – утрималися (серед низ Росія і Китай).

США проголосували «за», незважаючи на опозицію впливового американського лобі з торгівлі зброєю.

Щоб набути чинності, цю угоду ООН мають ратифікувати щонайменше 50 держав. Поки що її ратифікували лише чотири країни ООН, серед них Німеччина.

Матеріал підготували Richard Solash, Ron Synovitz та Василь Зілгалов
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG