Доступність посилання

ТОП новини

Росія штовхає ЄС до підписання угоди про асоціацію з Україною


©Shutterstock
©Shutterstock
Лондон – Європейський Союз отримав несподіваний аргумент на користь підписання угоди про асоціацію з Україною, хоча стосовно проєвропейськості президента Януковича залишаються сумніви. Жорстка реакція Москви на прагнення України до зближення з ЄС змусила багатьох на Заході дивитися на взаємини з Києвом як на геополітичний вибір. Такі думки пролунали на дискусії у лондонській аналітичній установі «Чатам Гаус».

Протилежні аргументи щодо того, чи повинен Євросоюз підписувати угоду з Україною висловлювали директор політичного департаменту міністерства закордонних справ України В’ячеслав Яцюк та один з найавторититніших британських політологів Джеймс Шерр.

Головна суперечка точиться стосовно того, чи виконує українська влада на чолі з президентом Януковичем зобов'язання щодо реформування України й наближення її до європейських стандартів.

Гість з Києва, що не дивно, говорив про досягнення України, лідерство президента Януковича, але найбільше наголошував на тому, що угода не буде подарунком для Києва.

Угода стане для України небувалим найпотужнішим інструментом, використовуючи який вона зможе модернізовуватися, трансформувати свої політичні та економічні інституції
В’ячеслав Яцюк
«Угода стане для України небувалим найпотужнішим інструментом, використовуючи який вона зможе модернізовуватися, трансформувати свої політичні та економічні інституції, і зрештою реалізувати власний потенціал», – переконував аудиторію В’ячеслав Яцюк.

Чотири аргументи проти

Джеймс Шерр взяв під сумнів найголовніше – мотиви теперішньої української влади. На думку британського аналітика Віктор Янукович, прийшовши до влади 2010 року, міг, але не захотів запроваджувати в Україні зміни, які б могли об’єднати суспільство, які б захищали зокрема майнові права українських підприємців.

«Ситуація з верховенством права в Україні не покращилася», – наголошував Джеймс Шерр, а угода про асоціацію може, за його словами, стати інструментом реформ лише тоді, коли політична еліта сама захоче впроваджувати європейські стандарти.

Загалом Шерр нарахував 4 аргументи проти того, щоб ЄС підписував угоду про асоціацію з Україною зараз, але несподівано він проголосив п’ятий аргумент, який був за.

Останні кілька тижнів Росія поставила нас перед геополітичним вибором, якого ми не хочемо робити, але який Євросоюз не може дозволити собі ігнорувати
Джеймс Шерр
«Цей аргумент зараз подає не Україна, а Росія. Останні кілька тижнів Росія поставила нас перед геополітичним вибором, якого ми не хочемо робити, але який Євросоюз не може дозволити собі ігнорувати. Те, який тиск чиниться на Україну, а також на Вірменію та Молдову дуже відмінний від того, що було 6 місяців тому»,– сказав політолог, назвавши дії Москви «прямим тиском і погрозами», з метою «позбавити суверенні країни права вільного вибору».

Політолог стверджує, що ЄС опинився в ситуації, в якій Брюссель вимушений вдаватися до відповіді й мова йде не про протести.
Єдиним практичним і переконливим, на думку Джеймса Шерра, кроком ЄС у цій ситуації може виявитися саме підписання угоди про асоціацію з Україною. Політолог заявив, що він засмучений такими вимушеними обставинами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG