Доступність посилання

ТОП новини

До 80-х роковин Голодомору оприлюднять 80 історій очевидців


80 історій від українців, що пережили Голодомор 1932-33 років, зберуть до 80-х роковин Голодомору. Як повідомляє Центр досліджень визвольного руху, спогади записали на відео і щодня на сайті проекту викладають по одному запису, так що 23 листопада – у День пам’яті жертв Голодомору – їх тут буде рівно 80.

Як ідеться на сайті проекту, його реалізація стала можливою завдяки пожертві у пам’ять про двох хлопчиків – Василя і Сашка, брат яких Микола вижив і ніколи не забуде, як його брати померли з голоду навесні 1933 року в селі Козацьке Сумської області.

Сьогодні вже можна переглянути 23 відео із записом очевидців, які також містять текстову розшифровку розмови і переклад російською й англійською мовами.

«Ці історії окремих людей, які зараз живуть по всьому світі, дають змогу зрозуміти життя багатьох, хто пережив страшну політику геноциду, яку реалізували з метою знищення нації. Ми вдячні очевидцям Голодомору, що поділилися цими історіями, які їм так складно згадувати», – зазначають реалізатори проекту.

Проект здійснюється під егідою Конгресу українців Канади та Світового конгресу Українців у партнерстві з Українсько-канадським дослідно-документаційним центром. Радіо Свобода є інформаційним партнером проекту.

Цього року відзначають 80-і роковини Голодомору 1932-1933 років в Україні. Громадський комітет із вшанування пам’яті жертв Голодомору, створений у 2010 році, вже розпочав підготовку до проведення пам’ятних заходів 23 листопада.
XS
SM
MD
LG