Доступність посилання

ТОП новини

Українські клондайки: війна за бурштин (Огляд преси)


Київ – Про позитиви і негативи легалізації копанок пише газета «День». Нещодавно вкотре привернув увагу до цієї теми лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. Він вважає, що легалізація міні-шахт дозволить людям, що там працюють, отримати соціальний захист. Крім того, ті, хто отримає ліцензію на видобуток вугілля, нестимуть відповідальність за територію, в межах якої йде розробка цієї копанки. Однак, як зауважує видання, легалізація копанок може призвести до не зовсім позитивних результатів. Адже за останні кілька років нелегальний видобуток вугілля набув промислових масштабів з використанням важкої імпортної техніки. Докладніше з проблемою видання знайомить в статті «Даєш «копанки» на-гора?».

А ось газета «Сегодня» пише про нелегальний видобуток в Україні бурштину, який, на думку видання, став для мешканців деяких регіонів народним промислом номер один. Зокрема, вельми «родюча» земля на цей камінь на Поліссі. Деякі місцевості покриті канавами і великими ямами, схожими чи то на місячні кратери, чи то на воронки від снарядів після серйозного артобстрілу. Все це – сліди нелегального бурштинового промислу, який став і благословенням, і прокляттям для мешканців тутешніх місць. Докладніше йдеться в матеріалі «Наші клондайки: війна за бурштин».

Як дошкульніше «насолити» конкуренту – добре освоїли деякі недоброзичливці, а саме: наслати на нього перевірку. Досі було достатньо анонімно «поінформувати» кого треба і як треба, щоб суворий контроль не забарився. А поки контролери розберуться і з’ясують, що й до чого, то така ситуація добряче полоскоче нерви тому, кого перевіряють. Про те, як вирішують проблему анонімних заяв та скарг народні депутати, розповідає газета «Голос України».

Образ виноградної лози і троянди досить часто експлуатують у різних іпостасях. Саме таку назву – «Троянди й виноград», як і збірка поезій Максима Рильського, отримав також п’ятничний спецвипуск газети «День», в якому йдеться про альтернативне використання винограду та троянд у побуті. Розповідається, символом чого є троянда та виноградна лоза для різних народів світу та чому тендітна квітка з шипами на стеблі стала атрибутом закоханих романтиків.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG