Доступність посилання

ТОП новини

Чорний квадрат: звільнити Дениса Синякова


Фотограф Денис Синяков у Леніському районному суді Мурманська, 26 вересня 2013 року
Фотограф Денис Синяков у Леніському районному суді Мурманська, 26 вересня 2013 року
(Рубрика «Точка зору»)

У п’ятницю ціла низка російських інтернет-ЗМІ на день відмовився від ілюстрацій на знак протесту проти арешту фотографа Дениса Синякова, який висвітлював акцію Greenpeace біля платформи «Прирозломнa» за завданням «Ленты.Ру». Ленінський районний суд Мурманська заарештував його на два місяці. Синяков є позаштатним журналістом «Ленты.Ру», однак, незважаючи на це, суд вибрав для нього такий же запобіжний захід, як і для активістів Greenpeace, героїв його репортажу.

Користувачі інтернету могли побачити замість ілюстрацій чорні і сірі квадратики і ознайомитися із зверненням колег, що вимагають дотримуватися законності щодо арештованого фотографа.

«Переслідування Дениса Синякова – удар по свободі слова й журналістському імунітету від переслідування за висвітлення подій. У всьому світі шанується принцип невтручання журналіста в події, що є наріжним каменем журналістської етики. Денис володіє в нашому середовищі бездоганною репутацією – він знімав військові конфлікти в Афганістані, Узбекистані, Південної Осетії. Ніде до нього не виникало претензій з приводу необ’єктивності та переходу на позицію однієї зі сторін», – наголошено в документі, до якого хочеться додати: затримання Синякова сталося аж ніяк не випадково.

Це старий улюблений спосіб дій російської влади – саме так вони знищують свободу слова, захищаючи себе червоними прапорцями. Слухачі Радіо Свобода можуть згадати ситуацію з викраденням нашого колеги Андрія Бабицького в Чечні. Андрій був одним із журналістів, що чесно виконували свій обов’язок в цій охопленій війною гірській країні. Після його викрадення кількість людей, які були б готові на свій страх і ризик, без російської офіційної акредитації та нагляду влади, розповідати про те, що відбувається, серйозно зменшилося.

Так і зараз: російській владі необхідно показати, що журналістам не місце на екологічних акціях – зрозуміло, коли вони стосуються дій Москви, а от акції, спрямовані проти західних урядів, із задоволенням покажуть програма «Час» та інші пропагандистські рупори Кремля. Екологічні акції просто виявилися однією з небагатьох зон, яку ще не зачистили, але тепер і цьому край. Наступного разу будь-який фотограф – російський чи іноземний – сто разів подумає, чи варто йому йти разом із екологами, а ЗМІ буде побоюватися брати на себе відповідальність за долю колеги. І російські правоохоронці отримають те, чого вони і домагаються у власній країні – повну безконтрольність і безкарність.

Саме тому хочеться побажати колегам успіху у відстоюванні залишків свободи. І, звичайно, у звільненні Дениса Синякова – журналіста, який чесно виконував свій професійний обов’язок. Хочу закликати усіх приєднуватися до петиції моїх російських колег, це можна зробити за адресою радіостанції «Ехо Москви».

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG