Доступність посилання

ТОП новини

Янукович пропонує Раді направити військових на боротьбу з піратами


Віктор Янукович
Віктор Янукович
Президент Віктор Янукович пропонує Верховній Раді схвалити участь України в антипіратських операціях НАТО «Океанський щит» і Європейського союзу Navfor Atalanta. Про це йдеться в законопроекті, зареєстрованому в парламенті.

Відповідно до законопроекту, Україна направить контингент чисельністю до 250 військовослужбовців для участі в операції «Океанський щит», що протриває до 3 січня 2014 року.

Операція ЄС Navfor Atalanta протриває з 3 січня по 5 березня 2014 року. Місцем патрулювання української місії стане північно-західна частина Індійського океану.

Основна військова техніка – фрегат «Гетьман Сагайдачний» і вертоліт Ка-27ПР і підрозділ спеціального призначення зі штатним озброєнням.

Фінансуватися участь України в цих операціях буде за рахунок державного бюджету.

Основними завданнями української місії стануть ведення спостереження за морським простором, демонстрація військово-морської присутності в районі операції, захист, знешкодження й протидія піратським атакам, а також надання допомоги цивільним суднам за потреби.

Крім того, важливими завданнями стануть активний пошук піратів і збройних грабіжників на морі, запобігання їхній діяльності шляхом затримки суден і арешту майна, а також доставка доказів і підозрюваних у здійсненні піратських нападів відповідним уповноваженим органам.

Як заявляє президент, ухвалення цього законопроекту буде сприяти реалізації політики європейської інтеграції України, розширенню співпраці України з ЄС у сфері Загальної політики безпеки й оборони, а також продовженню конструктивної співпраці України з НАТО, що відповідає національним інтересам України.

19 вересня Верховна Рада ратифікувала угоду з НАТО про участь України в операції «Океанський щит», а 24 вересня Янукович схвалив цю ратифікацію. Того ж дня фрегат «Гетьман Сагайдачний» із вертольотом і групою спецназу на борту вийшов із порту Севастополь для безпосередньої підготовки до виконання завдань операції.
XS
SM
MD
LG