Доступність посилання

ТОП новини

Харківські антифашисти відмовилися від позову щодо дошки Шевельову


Пам'ятна дошка Юрію Шевельову (фото: maidanua.org)
Пам'ятна дошка Юрію Шевельову (фото: maidanua.org)
Харківські антифашисти більше не доводитимуть у суді неправомірність розпорядження міського голови Геннадія Кернеса про встановлення меморіальної дошки мовознавцеві Юрію Шевельову.

Сьогодні в Дзержинському райсуді Харкова розглядався адміністративний позов Антифашистського комітету Харківщини проти міського голови Геннадія Кернеса і Фонду національно-культурних ініціатив імені Гната Хоткевича, щодо визнання протиправним і скасування розпорядження мера про дозвіл на встановлення меморіальної дошки Шевельову.

Під час судового засідання була озвучена заява від голови Антифашистського комітету Нісона Ройтмана, який не прийшов до судової зали, про припинення розгляду справи у зв’язку з відкликанням позову.

Суд вирішив, що є законні підстави для залишення позовної заяви без розгляду. Цьому не заперечували ані представник міської влади, ані віце-президент Фонду імені Хоткевича Кость Черемський.

За словами Черемського, наразі його юристи вивчають рішення міської ради, ухвалене 25 вересня, щодо скасування постанови від 2011 року про дозвіл на встановлення пам’ятної дошки Шевельову. А після цього, заявив Черемський, він через суд домагатиметься «відновлення справедливості», оскільки до встановлення дошки причетні десятки людей, що жертвували на увіковічення пам’яті визначного лінгвіста.

Люди з різних міст України пожертвували на меморіальну дошку майже 16 тисяч гривень.

Цього місяця в Харкові знищили пам’ятну дошку видатному філологу, професору Юрію Шевельову. Дошку розтрощили через півгодини після голосування депутатів міської ради про скасування рішення топонімічної комісії від 2011 року про встановлення меморіальної дошки всесвітньовідомому мовознавцеві. Міський голова, який підписав рішення про демонтаж дошки ще під час сесії, заявив, що пам’ятну плиту розбили невідомі і він до цього не має відношення. В оргкомітеті вшанування пам’яті Шевельова не вірять словам міського голови і вимагають від міліції ретельного з’ясування обставин знищення дошки.

Учасники ініціативної групи «Першого грудня» сьогодні заявили, що «честь Юрія Шевельова не потребує захисту. Відтепер захисту потребує честь Харкова».
XS
SM
MD
LG