Доступність посилання

ТОП новини

Штурм міськради Полтави дав результат


Штурм міськради у Полтаві, 27 вересня 2013 року (фото надане прес-службою нардепа Капліна)
Штурм міськради у Полтаві, 27 вересня 2013 року (фото надане прес-службою нардепа Капліна)
Київ – Полтавчани домоглися обіцянки про зниження комунальних тарифів після того, як увірвалися у міськраду та окупували кабінет міського голови. Учасникам протесту довелося прориватися крізь кордони міліції. Утім, як запевняють полтавські правоохоронці, правопорушень вони не зафіксували і порушень не виявили.

Близько 800 осіб перекрили дорогу в центрі Полтави перед міськрадою та вимагали від мера скликати позачергову сесію міськради і скасувати підвищення тарифів на обслуговування будинків та прибудинкових територій, яке встановив виконком міськради 1 серпня цього року. Міська влада підвищила тарифи у 2,7 разу без обговорення з громадськістю, не маючи відповідного економічного обґрунтування, заявив Радіо Свобода депутат Жовтневої районної ради міста від «Батьківщини» Олег Пругло.

Людина, яка отримує 800 гривень або 1200 гривень, не може платити 150 гривень тільки за обслуговування квартири
Олег Пругло
«По-перше, ці тарифи не є обґрунтовані, по-друге, людина, яка отримує 800 гривень або 1200 гривень, не може платити 150 гривень тільки за обслуговування квартири. По-третє, зараз такий самий будинок, але який люди самі утримують, він у значно кращому стані перебуває, ніж «жеківський» будинок, там тариф менший. Тому ми хочемо розібратися. Мабуть, треба вміти хазяйнувати і не красти», – зазначає Пругло.
(Відео Коло Полтава)

Тільки міський голова Полтави за підвищені тарифи – опозиційний депутат

Учасники мітингу зажадали висловити своє обурення міському голові Полтави Олександру Мамаю особисто. Близько 200 мітингувальників, прорвавши кордони міліції, на чолі з депутатом Верховної Ради від УДАРу Сергієм Капліним увірвались у приміщення міської ради і виламали двері у кабінет відсутнього мера. Каплін, звертаючись до учасників акції протесту, заявив, що саме міський голова Мамай несе відповідальність за підвищення комунальних тарифів.

Губернатор проти, Антимонопольний комітет проти, прем’єр проти, всі абсолютно проти, залишилася тільки одна людина у Полтаві, яка за такі тарифи. Це – міський голова
Сергій Каплін
«Губернатор проти, Антимонопольний комітет проти, прем’єр-міністр проти, всі абсолютно проти, всі абсолютно оскаржують це в судах. Сьогодні залишилася тільки одна людина у Полтаві, яка за такі тарифи. Це – міський голова. Він контролює міськвиконком, він контролює все у місті, він має усі повноваження, увесь вплив, достатній для того, аби скасувати тарифи!» – наголошує Каплін.

Після того, як мітингувальники зайняли кабінет мера і сесійну залу міськради, до мерії приїхав Олександр Мамай. Він прийшов на зустріч з учасниками протесту і спробував викласти свої аргументи на користь ухваленого міськвиконкомом рішення про підвищення тарифів на обслуговування будинків. Проте мітингувальники продовжили наполягати, що тариф необхідно зменшити. Вони поставили меру ультиматум: або він знижує тарифи, або йде у відставку.

Я готовий спілкуватися і співпрацювати – мер Полтави

Зрештою, мер запевнив, що погоджується переглянути нові тарифи, для чого пообіцяв скликати позачергову сесію міської ради. За його словами, для зниження комунальних тарифів депутатам знадобиться допомога громади міста.

Я закликаю вас, щоб ви створили ініціативну групу. Ми разом усі приймемо тарифи, які будуть відповідати усім потребам
Олександр Мамай
«Я закликаю вас, щоб ви створили ініціативну групу, і ваша ініціативна група, вами створена, напрацювала усі тарифи, які мають бути обґрунтовані. Я готовий спілкуватися і повністю співпрацювати з вашою ініціативною групою. Ми разом усі приймемо тарифи, які будуть відповідати усім потребам», – зазначив Мамай.

Громадські активісти обіцяють, що у день сесії міської ради біля мерії зберуться до 10 тисяч полтавчан, які знову підуть на штурм, якщо депутати не зменшать тарифи на обслуговування будинків.

Міліція Полтави запевняє, що правопорушень у міськраді не зафіксувала і ситуація була під контролем.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG