Доступність посилання

ТОП новини

Чи можна поширити «успіх кардіохірургії Ємця» на усю медицину?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Київ – Малюків, які народжуються з вадами серця, в Україні уміють рятувати чи не найкраще у світі. Щороку центр кардіології та кардіохірургії, створений Іллею Ємцем, виправляє вади серця щонайменше тисячі немовлятам. Багатьом із них роблять операції буквально у перші ж дні життя. Як вдалося створити таку ефективну систему допомоги? Чи можна цей успіх повторити в інших галузях української системи охорони здоров'я?

Українська дитяча кардіохірургія є флагманом світової медицині щодо збереження життя немовлятам, народженим з вадами серця. Саме українським хірургам належить «рекорд» проведення успішної операції на серці щойно народженої дитини. Щороку в Україні рятують життя кільком тисячам маленьких громадян. Це роблять у Центрі кардіології та кардіохірургії МОЗ, яким керує учень Амосова Ілля Ємець.

Ілля Ємець оперує щодня, так само працюють і вишколені ним хірурги. Центр має потужне діагностичне обладнання та систему віртуального планування операцій, а відеозв’язок дозволяє в online режимі контролювати усі етапи хірургічного втручання.

Центр порятунку дитячих сердець
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Центр працює у відновленому й перебудованому приміщенні лікарні, відкритої для малозабезпечених городян у 1904 році меценатом Миколою Терещенком. Тепер перед вікнами Центру стоїть пам’ятник Терещенкові, як нагадування й заохочення для сучасних благодійників. У кабінеті директора портрет Миколи Терещенка, а сам Ілля Ємець каже, що у його центрі надають допомогу усім, хто її потребує, незалежно від статків. Крім того, за порадами до Іллі Ємця звертаються дитячі кардіохірурги провідних клінік світу, а кардіоцентр Сіетла має постійний відеозв’язок з Києвом.

Центр завжди готовий поділитися досвідом з кардіологами та кардіохірургами з будь-якого регіону Україну. Для цього проводяться конференції, як от, наприклад, у Всесвітній день серця, де повчитися можна і у прямому спілкуванні й спостерігаючи за операцією на екрані, яка супроводжується усіма необхідними коментарями.
Українські дитячі кардіохірурги – найкращі у світі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:31:26 0:00

– Дякуємо, що надали можливість журналістам Радіо Свобода подивитися, як працює Центр, і поспілкуватися з Вашими колегами та пацієнтами. Ваші підлеглі кажуть, що Ви даєте їм головний стимул для роботи. Ви такий жорсткий керівник?

– По-перше, я думаю, що вони жартували, по-друге, я вважаю, що завжди багато залежить від керівника. А якщо говорити про кардіохірургію, то керівник – це хірург, якому підкоряються всі навколо. Якщо не підкоряються, то буде занепад. Тому, якщо вони і жартували, то мені приємно.

– Не жартували, говорили серйозно. Але я просто трохи по-іншому ставила запитання. Я питала про те, на чому базується школа дитячої кардіохірургії? Наскільки важливий Ваш особистий приклад? І Ваші колеги відповіли, що навіть тепер, коли будь-які знання можна отримувати через інтернет, особистість людини, яка витворює власну школу, має вирішальне значення, а в кардіохірургії тим більше. Ви самі вчилися у Миколи Амосова. Що Ви перенесли із того досвіду до свої системи?

Ми є учнями Миколи Амосова і підтримуємо його традиції
– Якщо трохи історії, то цього року ми відзначаємо сторіччя від дня народження Миколи Амосова, з яким я пропрацював 23 роки. І скажу, що були моменти приємні особисто для мене, коли Микола Амосов вже був почесним директором, він заходив до мене в реанімацію і з гордістю казав: «У мій час ми не могли допомагати цим дітям, а зараз Ви їх рятуєте». Малися на увазі діти зі вродженими вадами серця у ранньому віці. Скажу, що школа Миколи Амосова дала початок школі сучасної дитячої кардіології. На пустому місці наш заклад не міг виникнути. Ми є учнями Миколи Амосова і підтримуємо його традиції.

– І десять років виповнилося вже Вашому кардіоцентру.

– Це правда. У 2003 році ми відокремились від Інституту імені Миколи Амосова і стали окремим закладом.

– Постійний представник України при Раді Європи Микола Точицький назвав Вас «прапором України». За його словами, і в Європі, і в Америці досягнення українських кардіохірургів є загальновизнаними і такими, що їх хочуть наслідувати. Микола Точицький, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, сказав, що у відповідних медичних колах світу імідж України є дуже високим завдяки Вашій роботі. Як вдалося досягнути такого міжнародного визнання?

– Це результати останніх 5-8 років, коли ми поступово стали конкурентоздатними з найкращими лікарнями Європи та Америки. І це не просто слова, адже до нас їдуть з інших країн на лікування. Тож наш заклад став успішним.
Ілля Ємець
Ілля Ємець
– А Ви оперуєте щодня?

– Майже щодня. Іноді дві, а дуже рідко три операції на день. Але, знаєте, був такий період, коли я був міністром, коли залишив один операційний день на тиждень. У мене був дозвіл на хірургічну практику при посаді міністра від президента.

– Потім Вам довилося піти з посади міністра. Чому?

Ми зробили не просто реформу – ми зробили успіх
– По-перше, я не жалкую, адже отримав такий досвід, який можна отримати лише на цій посаді. По-друге, я зрозумів еволюційний характер змін у медицині незалежної України. Зрозумів ті проблеми, які ми маємо вирішувати і ми вирішуємо. Якщо підсумувати, то я зрозумів, що той складний момент медичних реформ, який є в будь-якій молодій державі і в нашій, зокрема, буде вирішуватися еволюційно. І це буде завдяки двом складовим: перше – люди, які потребують медичної допомоги і друге – це медики. Але поки медики не є активними учасниками реформ.

У своїй же галузі ми зробили не просто реформу – ми зробили успіх.

– Можете сказати, у чому полягає цей успіх? Я, перебуваючи у вашому центрі, побачила статистику, що в Україні смертність серед немовлят через вроджені вади серця найнижча у світі. Це так?

– Це є праця. Талант, помножений на працю. У нашому колективі не затримуються люди, які не люблять свою роботу. У кардіохірургії, коли починаєш операцію, то не помічаєш плин часу.


Ми перші започаткували метод хірургії серця годин життя з використанням власної пуповинної крові
Від вересня 2009 року ми почали робити операції дітям, які щойно народилися. Тобто їм не місяці чи дні – їм години. Я представляв цей досвід на європейському, а потім на американському конгресах. І визнано, що ми перші започаткували метод хірургії серця у віці години життя з використанням власної пуповинної крові. До нас цього ніхто не робив. Тому наймолодший пацієнт у світі – українець.

– Якому успішно провели операцію і виправили ваду серця. Як я сьогодні дізналася, малюків часом виписують раніше з лікарні, аніж маму з пологового будинку.

– Так, було таке.

– А ще я бачила дитинку, якій допомогли народитися, адже мати не мала шансів доносити дитя живим через його ваду серця. Цю дівчинку вже прооперували і ось тепер у Вашому кардіоцентрі вона набирається сил, щоб рости далі.

– Ви зачепили важливу для мене програму «материнство-дитинство». Для мене один із найкрасивіших періодів розвитку людини – це перебування 9 місяців в утробі матері. І зараз ми не просто вивчаємо, ми діагностуємо все, що стосується дитини, яка перебуває в утробі матері. Це є реальна охорона материнства й дитинства. Це для тих матерів, які знають, що їхня ще не народжена дитина має ваду, несумісну з життям. Ми їм показуємо, що вихід є. Цією програмою ми запропонували інтернаціональний підхід. Ми маємо дуже потужну програму з Молдовою, Казахстаном, Туркменистаном. Це є майбутнє для розвитку нашої медицини.

– Ваша заслуга визнана світовою кардіоспільнотою. Але якщо говорити про громадян України, то вони можуть навіть не знати, що є така можливість рятувати дітей. До того ж українські громадяни, здебільшого, люди бідні. Чи може кожна родина, яка потребує допомоги, пройти лікування у Вашому центрі?

Дитина до 18 років зі вродженою вадою серця отримує допомогу у нашому центрі безкоштовно
– Я гордий від того, що дитина до 18 років зі вродженою вадою серця отримує допомогу у нашому центрі безкоштовно.

– Тобто за операцію платити не треба?

– Більше того, якось у нас лежала багатодітна мати з малюком і виписувалась зі слізьми на очах. Я запитав її, чому вона плаче, а вона відповіла, що ніколи так смачно не їла, як у нас у Центрі, бо все віддавала дітям.

– А як Вам це вдається? Що жоден заклад медицини в Україні так не фінансується як «Центр Іллі Ємця»?

– Мені важко говорити за інші центри, але наш центр працює за системою, яка вимагає мінімум. Я вважаю, що якщо в нашій країні дитина і пенсіонер матимуть державні дотації, то тоді українці, які заробляють гроші, зрозуміють, що медицина не може бути державною для всіх. Ургентна медицина для малозабезпечених потрібна – це діти і пенсіонери. Тоді буде все добре.

Ми не робимо пересадку серця, але було кілька пацієнтів, які вимагали це зробити за кордоном. Операція коштує 100-120 тисяч доларів. Ось такі проблеми повинні бути не лише на плечах держави, але і на інших «плечах», мати інші джерела допомоги.

– Якщо Ви маєте на увазі меценатів, то, видається, поки до рівня Миколи Терещенка ніхто не піднявся.

Ми зробили опікунську раду. До її складу ввійшли дуже заможні українці. Їх не так багато – лише 5
– Коли я працював у Торонто, то був дуже здивований, коли дізнався від свого роботодавця, що на той час 23% загального бюджету дитячого госпіталю складали добровільні внески. І я зрозумів, що це є праця не тільки меценатів, а це є ціла система заохочення людей до благочинності. Ми тільки починаємо і мені дуже приємно говорити, про велику різницю між тим, що є зараз і тим, що було три роки тому. Ми зробили в нашому центрі, за зразком Терещенка, опікунську раду. До її складу ввійшли дуже заможні українці. Їх не так багато – лише 5, але я відчув, що почалася нова ера для залучення фінансів для допомоги дітям.

– Я запитувала Ваших молодих хірургів, що їх утримує від того, щоб не наслідувати приклад багатьох високопрофесійних українців, які їдуть працювати й жити до розвинутих країн. Вони відповіли, що їх утримують ті унікальні можливості вдосконалення, які дає Ваш Центр. Ви забезпечуєте нормальний рівень заробітної плати Вашим хірургам?

– Якщо говорити про заробітну плату хірурга мого рівня в Америці і тут, то, звісно, це навіть не можна порівнювати.

– Даруйте, а яке співвідношення?

– Я не можу рахувати чужі гроші, але можу сказати, що деякі з моїх колег емігрували у Сполучені Штати та Канаду. Але зараз з нами працює доктор, який працював у Мельбурні, але повернувся. Отже, щось інше є, не лише гроші керують людьми.


– Хочу отримати відповідь на головне запитання з точки зору громадян України. Чи можна поширити успіх «Кардіоцентру Іллі Ємця» на всю систему охорони здоров’я?

– Є окремі речі, які можна перенести в інші медичні заклади країни. Якщо ж говорити про систему, то головне – це люди мають бачити перспективу і люди мають знати, що займаються дуже престижною справою. У нашому Центрі це є.

Довідка
Ілля Ємець народився у Воркуті. Його батько, син "куркуля" з Таращанського району Київщини, був висланий 12-річним хлопчиком разом з дідом у 1927 році. Мати вислали після війни з Самбірщини Львівської області. Після смерті Сталіна батькам дозволили повернутися в Україну із забороною жити у великих містах. Родина осіла у Фастові під Києвом. Ілля Ємець закінчив Фастівську середню школу № 9, а потім Київський медінститут імені Богомольця.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG