Доступність посилання

ТОП новини

Футбол: ФІФА карає Харків через Львів


У березні українські футболісти були сильнішими за поляків на їхньому полі
У березні українські футболісти були сильнішими за поляків на їхньому полі
Наступного тижня футбольна збірна України у Харкові проведе вирішальний матч відбірного турніру чемпіонату світу проти команди Польщі. Робити це 11 жовтня доведеться без підтримки «дванадцятого гравця» – Міжнародна федерація футболу (ФІФА) вирішила, що цей поєдинок українська команда проведе за порожніх трибун.

У ФІФА дослухалися до інформації організації FARE (Football against racism in Europe), в якій ідеться про «кілька расистських і дискримінаційних інцидентів» під час матчу Україна – Сан-Марино, що відбувся у Львові 6 вересня. Львів‘янам закидають «показ неонацистських банерів, демонстрацію мавп’ячих вигуків і жестів та нацистського салюту». «Арена Львів» не побачить матчів збірної протягом відбірного циклу чемпіонату світу 2018 року.

У рішенні ФІФА не розкривається, які саме символи стали причиною для такого вердикту, та виглядає, що до «неонацистських банерів» фахівці міжнародної організації зарахували червоно-чорний прапор, галицького золотого лева на блакитному тлі тощо.

Дивними є також закиди щодо «мавп’ячих вигуків і жестів». Спортивним оглядачам в Україні незрозуміло, кому б такі вигуки і жести мали адресуватися. Єдиний на дві європейські команди натуралізований гравець – український бразилець Едмар. Чи насправді у ФІФА і FARE вважають, що це вболівальники збірної України ображали свого футболіста?

І нарешті, про нацистський салют. Чи не плутають у FARE з ним уболівальницьку перекличку? Зазвичай це виглядає так: уболівальники на одній трибуні скандують гасло (приміром, «Слава Україні!») і водночас простягають до протилежної трибуни руку з відкритою долонею, вимагаючи відповіді. «Героям слава!» – лунає у відповідь, і інша частина стадіону таким же жестом руки закликає продовжити «діалог». Такі скандування (з іншими, звісно, текстами) характерні для багатьох стадіонів світу, і нікому ще не думку не спадало прирівнювати цей прояв уболівальницької культури до нацистського вітання.

«Я готовий надати підтримку у разі, якщо справді FARE в якихось питаннях, пов’язаних з описом подій на львівській арені, була упереджена. Ми поборемося за те, щоб, як мінімум, стадіон у Харкові отримав умовне покарання», – сказав почесний президент Федерації футболу України, віце-президент УЄФА Григорій Суркіс в ефірі «Шустер live» одразу після отримання вердикту ФІФА.

Сьогодні про дії Федерації футболу України в складній ситуації розповість нинішній президент цієї структури Анатолій Коньков.

«Металіст» і «Дніпро» йдуть у відрив

Попри рішення з політичним підтекстом, футбольне життя в Україні триває. У національному чемпіонаті 11-й тур приніс дві несподіванки – з однаковим рахунком 2;2 завершилися донецьке дербі «Металург» – «Шахтар» і полтавська битва «Ворскла» – «Динамо».

У протистоянні двох донецьких команд молодша за віком і досягненнями вперше в чемпіонаті відбирає очки, справді важливі для гірників. «Шахтар» після втрати лідерів ще перебудовується, і це використовують опоненти.

Натомість перебудова в київському «Динамо» надто затягнулася – у Полтаві столична команда зрівняла рахунок уже на доданих арбітром хвилинах. Перед тим гравці основного складу киян тричі схибили – спершу помилився на виході голкіпер Максим Коваль, згодом зіграв рукою у власному штрафному майданчику Огнен Вукоєвич, а на початку другого тайму червону картку за підступний удар суперника отримав Браун Ідейє.

Невдачі грандів були на користь «Дніпра» і «Металіста». Дніпропетровці переграли «Чорноморець» (2:0), а харків’яни здобули перемогу над запорізьким «Металургом» (3:2). В активі «Металіста» стало 29 очок, у «Дніпра» – 26, по 23 бали набрали «Шахтар» і «Чорноморець», 18 має «Динамо». 6 жовтня у Дніпропетровську відбудеться центральний матч першого кола – «Дніпро» приймає «Металіст».

У Донецьку чекають на «дияволів»

Цей тиждень багатий на міжнародні футбольні матчі. В середу в матчі Ліги чемпіонів «Шахтар» у Донецьку прийматиме «Манчестер Юнайтед». Англійський гранд, як і його український опонент, останнім часом має проблеми – манкуніанці програли два останні матчі прем’єр-ліги. Новий керманич «червоних дияволів» Дейвід Мойєс, який замінив на тренерській лаві сера Алекса Ферґюсона, ще не збудував свою ідеальну команду. У цьому є шанс гірників, які, щоправда, мають вирішити численні власні проблеми.

У четвер українські клуби проведуть три матчі в Лізі Європи. «Дніпро» прийматиме італійську «Фіорентину», «Чорноморець» вдома гратиме з голландським ПСВ, а «Динамо» у Відні в матчі з «Рапідом» спробує довести випадковість домашньої поразки від бельгійського «Генка».
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG