Доступність посилання

ТОП новини

Музичні «Контрасти» на всі смаки


Львів – Більше двадцяти концертів від класики до сучасності, виступи двохсот музикантів з десяти країн світу, а найголовніше – знайомство з музикою сучасних композиторів. Таким є зміст XIX міжнародного фестивалю сучасної музики «Контрасти», який триватиме до 18 жовтня у Львові.

Майже щодня у рамках фестивалю «Контрасти» концерти композиторів із Польщі, України, Чехії, Литви, Італії, США, вперше Іспанії та Єгипту. Цей фестиваль вирізняється тим, що презентує творчість сучасних композиторів і більше двадцяти маестро беруть у ньому участь, пропонуючи ознайомитись з авангардною, бароковою, фольклорною, модерною і постмодерною музикою. Програма фестивалю розрахована на різного слухача і рівень його сприйняття.

Для прикладу, Ніна Матвієнко співатиме під гітарну музику, звучатиме опера для флейти сучасного італійського композитора Сальваторе Шарріно, можна ознайомитись з інструментальною творчістю композитора-неоромантика ХХ століття Всеволода Задерацького, який зазнав радянських репресій, значна частина творів митця була знищена.

«Контрасти» – традиційний фестиваль – Сегін

У рамках «Контрастів» звучатиме музика сучасників – українських композиторів Володимира Зубицького, Віктора Камінського, Юрія Ланюка, Олександра Козаренка. Композитор Богдан Сегін зауважив, що фестиваль «Контрасти» розрахований на широку аудиторію, це не є імпреза тільки для вузького кола музикознавців. А те, що сучасна музика важче сприймається, то це характерно для країн пострадянського простору.

Ми постійно перебуваємо у стадії певного «наздоганяння» того, що вже давно відбувається у світі
Богдан Сегін
«Тому ми постійно перебуваємо у стадії певного «наздоганяння» того, що вже давно відбувається у світі, стрімко розвивається. Якщо порівнювати львівський фестиваль зі схожими у Польщі, то наші «Контрасти» – це традиційний фестиваль, але це – ніяк не применшує його ваги. Назва «Контрасти» виправдовує те, що у рамках фестивалю відбувається виконання музики епохи бароко і сучасної, класики ХХ століття. Що нам залишається, так це не відгороджуватись від сучасного музичного мистецтва і переконати себе, що сучасна музика існуватиме незалежно від нашого розуміння і сприйняття», – каже музикант.

На одному концерті можна послухати музику різних епох, ознайомитись з різними вокальними стилями, звучатиме академічна і неакадемічна музика, наприклад джазовий дует у складі знаних у світі музикантів – зірки європейського джазу,валторніста Аркадія Шилклопера і піаніста Вадима Неселовського з Одеси, який мешкає у США.

Люди втомились від атональної музики – Сімарро

Багато українських музикантів у рамках фестивалю виступають разом з колегами з інших країн. Вперше звучатиме музика сучасних іспанських композиторів. Композитор і піаніст з Іспанії Хуан Антоніо Сімарро каже сучасна іспанська музика дуже емоційна і проста для сприйняття.

«Люди втомились від атональної музики. Ми намагаємось створити тональну, мелодійну, ліричну музику», – говорить іспанський музикант.

Після кожного концерту сучасної музики в Іспанії, цікавляться думкою слухачів. Їм роздають анкети і дізнаються, як люди сприймають почуту ними музику.

Все нове твориться і у Львові – Пилатюк

Львів не живе відірвано від решти світу. Чимало українських музикантів задіяні у спільних проектах в країнах Європи. Працюють і в іспанських колективах. Львівська композиторська школа є авангардною і має, що показати світові, наголошує Радіо Свобода ректор Львівської музичної академії імені Лисенка Ігор Пилатюк.

У творчості молодої генерації, наших колишніх студентів, присутні багато новаторських ідей і направлень сучасної музики. Ми є частинкою світової культури
Ігор Пилатюк
«Все нове твориться і у Львові. Мирослав Скорик, Юрій Ланюк, Віктор Камінський заклали підвалини сучасного мислення. Але у творчості молодої генерації, наших колишніх студентів, присутні багато новаторських ідей і направлень сучасної музики. Ми є частинкою світової культури», – зауважує Ігор Пилатюк.

Наступного року міжнародний фестиваль сучасної музики «Контрасти» святкуватиме двадцятиріччя. За цей час львів’яни мали можливість знайомитись з різними сучасними музичними стилями, жанрами, інтерпретаціями, словом з музикою контрастів.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG