Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Туреччини оголосив про реформи в галузі прав людини


Реджеп Тайїп Ердоган
Реджеп Тайїп Ердоган
Прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган окреслив довгоочікуваний пакет реформ у галузі прав людини. Він оголосив про те, які реформи планує здійснити уряд, сьогодні в Анкарі.

«Це історичний момент, важливий етап», – наголосив Ердоган.

Деякі пропозиції мають на меті поліпшення дотримання прав курдів та інших меншин країни. За словами прем’єра, пропоновані реформи дозволять викладання іншими мовами в недержавних школах. Крім того, Туреччина може також знизити прохідний бар’єр для проходження партій у парламент або зняти цей бар’єр зовсім.

За нинішнім виборчим законодавством, цей поріг складає 10%, що не дає можливості курдській та іншим невеликим партіям пройти в парламент.

За словами Ердогана, містам дозволять обирати курдські назви, а не турецькі, а також буде знята заборона на використання трьох літер курдської абетки, яких немає в абетці турецькій.

Крім того, турецький прем’єр повідомив, що уряд планує скасувати заборону, яка не дозволяє жінкам носити традиційну мусульманську хустину, хіджаб, у державних установах. Партія справедливості і розвитку Ердогана давно виступала за скасування такої заборони.

Пропоновані реформи вважають ключовим кроком у мирному процесі з курдами. 30-річний конфлікт між владою і курдськими повстанцями призвів до загибелі понад 40 тисяч людей.

Водночас у прокурдській Партії миру і демократії заявили, що пропоновані реформи не є настільки глибокими, щоб просунути мирний процес.

Тим часом речник єврокомісара з питань розширення Штефана Фюле заявив, що пакет змін, пропонованих Анкарою, містить «перспективу для прогресу в багатьох важливих питаннях». За словами Петера Стано, Європейська рада буде «пильно стежити за втіленням пропозицій – у законодавстві, в практичних діях».

У березні цього року в Туреччині оголосили звернення ув’язненого лідера курдських повстанців Абдуллаха Оджалана, в якому той закликав бійців курдського спротиву припинити бойові дії і залишити Туреччину, перебравшись на північ Іраку, де теж живуть курди.
XS
SM
MD
LG