Доступність посилання

ТОП новини

Інформація екс-депутата Шепелєва співмірна із «плівками Мельниченка» – Бутусов


Публікація в газеті New York Times
Публікація в газеті New York Times
Київ – Захисники екс-депутата Олександра Шепелєва спростовують інформацію про те, що Угорщина відмовила йому в наданні статусу біженця. За даними захисту, угорський суд ще не розглядав цього питання. Між тим у Генпрокуратурі України, яка подавала документи на екстрадицію Шепелєва, підозрюваного у фінансових махінаціях та замаху на вбивство, кажуть, що не володіють інформацією з цього приводу.

Угорські компетентні органи відмовили колишньому народному депутатові України Олександру Шепелєву в наданні статусу біженця. Про це повідомило інформагентство «Інтерфакс-Україна» із посиланням на джерело в дипломатичних колах.

У липні Олександра Шепелєва затримали в Будапешті за поданням українських правоохоронців. Його підозрюють у причетності до розкрадання понад півмільярда гривень, призначених на рефінансування банків, та в замаху на вбивство. У свою чергу, екс-депутат заявив про політичний характер переслідувань і попросив надати йому статус біженця.

«Питання в стадії витребування документів» – батько-захисник

Між тим, у Генпрокуратурі не володіють інформацією про те, що екс-депутатові відмовили в наданні статусу біженця. Про це Радіо Свобода повідомила речниця генпрокурора Маргарита Велькова.

«Я наразі не можу коментувати цю інформацію, немає документа, який би підтверджував те або інше», – каже вона.

Натомість Олександр Шепелєв-старший, батько і захисник колишнього народного обранця, у коментарі Радіо Свобода спростував інформацію про те, що його сину й підзахисному відмовили у надані статусу біженця. За словами Шепелєва-старшого, угорський суд навіть не розглядав цього питання.

«Не відбувалося засідань, питання не вирішувалося. Досліджуються матеріали й документи», – зазначає він.

За його словами, суд розглядатиме справу «може, через місяць, може – через два».

Що ж до звинувачень на адресу свого сина та підзахисного, то Олександр Шепелєв-старший стверджує: переконливих доказів провини немає. З огляду на це угорський суд витребував додаткові документи.

«Питання в стадії витребування документів. Ви ж розумієте, якщо йдеться про розкрадання коштів, то чи був він головним бухгалтером чи директором банку? Де доказові матеріали причетності до вбивства?» – каже Олександр Шепелєв-старший.

За словами Маргарити Велькової, Генпрокуратура передала документи на екстрадицію «уже сто років тому». Однак вона не знає, чи з Угорщини зверталися з проханням щодо надання додаткової інформації. Вона також зазначила, що Генпрокуратура здійснює процес екстрадиції, але відповідні документи готують слідчі МВС.

Знавець фінансово-політичних таємниць

До парламенту попереднього скликання Олександр Шепелєв обирався за списком БЮТ. Потім перейшов до фракції Партії регіонів, але невдовзі після висунення обвинувачень залишив і її лави. Він не вирізнявся політичною активністю й публічністю.

Оглядач тижневика «Дзеркало тижня» Юрій Бутусов, який досліджував справу Шепелєва, зазначає, що колишній народний обранець добре обізнаний у діяльності багатьох фінансових установ і, зокрема, знає про те, як із цими установами взаємодіяли різні політичні сили, як вони впливали на призначення керівників та зміну власників.

Свідчення і документи, які є у нього, можуть викликати дуже серйозний резонанс, співмірний із тим, який викликали «плівки Мельниченка»
Юрій Бутусов
«Свідчення і документи, які є у нього в розпорядженні, можуть викликати дуже серйозний резонанс, співмірний із тим, який викликали «плівки Мельниченка». Основні сенсації у справі Олександра Шепелєва стануться, якщо в Україні чи не в Україні відбудеться відкритий судовий процес», – припускає Юрій Бутусов.

Між тим, 25 вересня у впливовій американській газеті International Herald Tribune з’явилася рекламна стаття на цілу шпальту про «депутата-вбивцю» Шепелєва. Вартість такої статті, за оцінками експертів, становить близько 80 тисяч доларів.

«Зазвичай, країни купують сторінку для того, щоб себе розрекламувати, а Україна, подавши історію Шепелєва, схоже, зробила навпаки», – зазначає з цього приводу британське видання Business New Europe, яке висвітлює економічні й політичні процеси на пострадянському просторі. Як зауважують британські журналісти, реклама була замовлена через підставну компанію.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG