Доступність посилання

ТОП новини

Європа спокутує свою вину, присудивши премію Беляцькому – Новодворська


Олесь Беляцький, 2011 рік
Олесь Беляцький, 2011 рік
Першим лауреатом премії імені Вацлава Гавела «за невтомну роботу з захисту прав людини» став ув’язнений білоруський правозахисник, голова правозахисного центру «Весна» Олесь Беляцький. Про це на осінній сесії в Страсбурзі оголосив президент Парламентської асамблеї Ради Європи Жан-Клод Міньйон. Російська правозахисниця Валерія Новодворська назвала таке рішення бажанням Європи спокутувати вину перед Білоруссю.

Олесь Беляцький завжди боровся за незалежну і демократичну Білорусь, сказала присутня на церемонії вручення дружина правозахисника Наталя Пінчук. Вона також нагадала про інших білоруських політичних в’язнів, і наголосила, що їх звільнення має бути умовою будь-яких контактів Європи з владою Білорусі.

Влада домагається, щоб Олесь написав лист-покаяння з проханням про помилування на ім’я Лукашенка
Наталя Пінчук
«Олесю нелегко, він у більш суворих умовах, ніж інші ув’язнені, його обмежують у спілкуванні з близькими та іншими ув’язненими, він відчуває сильний тиск адміністрації. Влада всілякими способами домагається, щоб Олесь написав лист-покаяння з проханням про помилування на ім’я Лукашенка. У в’язницях Білорусі ще 10 політв’язнів, які зробили свій вибір на користь демократії і свободи. Тим часом, ситуація з правами людини в Білорусі погіршується… Премія, яку отримав Олесь, це знак солідарності не тільки з ним, а й з усією білоруською демократичною громадськістю. Олесь не раз говорив, що Гавел – це приклад для нього. Незадовго до своєї смерті Гавел надіслав Олесю у в’язницю лист підтримки», – розповіла дружина білоруського правозахисника.

Найкращою нагородою було б його звільнення – правозахисник

Олесь Беляцький був знайомий з Вацлавом Гавелом особисто, згадує і його колега, правозахисник Валентин Стефанович. Він сподівається, що присудження премії якимось чином посприяє і залученню уваги міжнародної спільноти до ситуації з правами людини в Білорусі.

Беляцький особисто отримував з рук Гавела премію Нomo homini
Валентин Стефанович
«Олесь Беляцький особисто отримував з рук Вацлава Гавела премію Нomo homini («Людина – людині»). Нам з Олесем вдалося навіть поговорити з Вацлавом Гавелом. Тому, природно, ми всі дуже раді і сподіваємося, що це якимось чином посприяє якнайшвидшому звільненню всіх політв’язнів і самого Олеся Беляцького. І, звичайно, для нас була б найкраща премія – це скоріше побачити його на волі», – сказав Стефанович.


Цією премією Рада Європи в певному сенсі спокутує свою провину, заявила в коментарі білоруській редакції Радіо Свобода російська правозахисниця та опозиційний політик Валерія Новодворська.

Уявляю собі, що зробив би Гавел з тими представниками Польщі та Литви, які видали рахунки Беляцького
Валерія Новодворська
«Я уявляю собі, що зробив би Гавел з тими представниками Польщі та Литви, які видали рахунки Беляцького. Європа разом з присудженням цієї премії мала б позбавити громадянства тих, хто це зробив. Адже це помічники Лукашенка, це зрадники. Коли люди сприяють арешту гідної людини, яка бореться за свободу своєї країни, вони повинні бути позбавлені честі бути європейцями», – сказала Новодворська, коментуючи передачу Литвою та Польщою інформації про закордонні рахунки правозахисного центру «Весна» на ім’я Беляцького владі Білорусі.

Тут є і наша частки вини

«Добре йому б ще на волі опинитися. І я вважаю, що він опинився б на волі, якби Росія не підтримувала Лукашенківського режиму і якби Європа не потурала Росії. Так що в його арешті є і наша, і європейська частка провини», – додала Валерія Новодворська.

Беляцького в листопаді 2011 року засудили до 4,5 років ув’язнення за звинуваченням в ухилянні від сплати податків. Його соратники називають це звинувачення політичним. За останній час Беляцький отримав також нагороду імені Леха Валенси і премію порталу «Хартія’97» за видатні досягнення у царині захисту прав людини за 2012 рік.

Премію імені Вацлава Гавела у розмірі 60 тисяч євро, яку присуджують за видатну громадянську активність у захисті прав людини, ПАРЄ вручає у співпраці з Бібліотекою Вацлава Гавела в Празі і чеським фондом «Хартія-77».

(Статтю підготувала Марічка Набока за матеріалами Білоруської редакції Радіо Свобода)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG