Доступність посилання

ТОП новини

Раді пропонують скасувати закон про утилізаційний збір


У Верховній Раді України зареєстрували проект закону, який передбачає скасування сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації автомобілів.

Авторами документа є депутати з ВО «Свобода» Ігор Мірошниченко, Олександр Мирний та Олег Осуховський.

Текст законопроекту на сайті Верховної Ради поки що відсутній.

Водночас у прес-службі «Свободи» заявили, що метою законопроекту є скасування сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів для створення однакових умов для імпортних і вітчизняних виробників.

«Скасування запровадженого екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів прибирає бар’єри для євроінтеграційного курсу України та сприяє виконанню зобов’язання України перед Світовою організацією торгівлі. Окрім того, скасування утилізаційного збору поставить у рівні умови як автоімпортерів, так і автовиробників, які здійснюють крупновузлову збірку. Абсурд цього «утилізаційного» збору ще й у тому, що держава буде створювати утилізаційні центри за кошти громадян. Саме тому ми виступаємо за скасування «утилізаційного» збору, бо необхідно підтримувати українських споживачів, а не олігархів», – цитує сайт «Свободи» Мірошниченка.

Закон про утилізаційний збір набув чинності з 1 вересня. Згідно із нинішньою редакцією цього документа, у вартість імпортних автівок закладаються витрати на їхню утилізацію. Це означає подорожчання іномарки з літровим об’ємом двигуна на 5500 гривень, з двигуном 1,5 літра – на 8400 гривень, 2 літри – на 16800 гривень. Цей закон, однак, не запроваджує збір із автомобілів, складених в Україні.

У Євросоюзі заявили, що цей документ може серйозно вплинути на двосторонні економічні відносини між Києвом та Брюсселем, оскільки левова частка імпорту автомобілів в Україну припадає саме на ЄС. Євросоюз закликав українського президента ветувати цей документ. Але Віктор Янукович цей закон таки підписав. Щоправда, він дав невідкладне доручення урядові прибрати диференціацію збору залежно від об’єму двигуна, а також виключити із закону моменти, які не відповідають вимогам СОТ.
XS
SM
MD
LG