Доступність посилання

ТОП новини

Марксизм збереже електорат Партії регіонів (Огляд преси)


Київ – Кремль продовжує лякати Україну жахливими наслідками асоціації з ЄС. Одна з головних страшилок, адресована особисто Віктору Януковичу і Партії регіонів – втрата базового електорату. Мовляв, виборці Партії регіонів, що мешкають на Південному Сході країни, дуже люблять братську Росію. І за Януковича вони голосували, щоб президент дружив із Москвою. Не можна сказати, що цей сценарій надуманий, зауважує газета «Сегодня». Відтак, як пише видання, єдиний вихід для української влади – спробувати задобрити Південний Схід активною соціальною політикою. На Банковій це розуміють і вже вишукують необхідні кошти, щоб влаштувати черговий атракціон небаченої щедрості. Замість братнього союзу з Росією виборцям запропонують відремонтовані школи, облаштовані лікарні і живі гроші. Таким чином, підсумовує автор статті, робота з Південним Сходом перетвориться на поєдинок матеріального і духовного, піднесеного і приземленого. На боці проросійських сил – Федір Достоєвський і російська ідея. На боці українського керівництва – товариш Карл Маркс, який стверджував, що економічні відносини є базисом, а все інше не так уже й важливо. Що переважить – мрії про слов’янську єдність або соціальні виплати? Свята Русь або пофарбовані під’їзди і нові лавочки? Журналіст прогнозує, що у Достоєвського мало шансів на перемогу, бо досі вибори вигравалися за рецептами дідуся Маркса. Головне, щоб матеріальних ресурсів вистачило.

У цьому ж числі «Сегодня» пише, що незабаром Нацбанк може перестати стримувати курс гривні. Мета – перенаправити гроші, які зараз використовуються на підтримку курсу гривні, на соціальні програми. Стаття називається «Гривню відпустять у вільне плавання».

Уже традиційно осінь розпочинається інформаційною підготовкою населення до наступу нібито неминучої епідемії грипу й спалаху простудних захворювань. І, відповідно, необхідності щеплень. У ЗМІ, особливо на телебаченні, нав’язливо пропонуються антивірусні й протигрипозні препарати. Переважна більшість українців уже давно лікуються «за телевізором». І на цю рекламу фармвиробники та імпортери, як інформує газета «Голос України», за рік витрачають 4 мільярди гривень, а це – понад 10% від загального річного обігу медпрепаратів. Тим часом, як прогнозує видання, почнеться зловживання цінами і «впарювання» українцям препаратів, які лікарськими засобами й назвати не можна. Йдеться про ті препарати, які з порушеннями були зареєстровані на території України, і з показаннями, яких не має бути в їхній інструкції. Якщо говорити про грип, то це – анаферон, енгістол, афлубін, у складі яких немає жодного атома діючої речовини. Однак Міністерство охорони здоров’я реєструє цей лікарський засіб із показаннями для лікування вірусу грипу, герпесвірусної інфекції й гепатиту. При цьому, як переконує експерт видання, лише «порожнього» анаферона в Україні за рік продають на 84 мільйони гривень. А якщо говорити про цілу групу недієвих препаратів для лікування вірусу грипу, то сума продажів сягає 300 мільйонів гривень. Заголовок статті – «Сезон епідемій і зловживань».

Лише 10% українців замислюються над тим, що будівельні, лакофарбові й інші матеріали, які застосовують під час будівництва та облаштування приміщень, можуть завдавати шкоди здоров’ю. Тим часом, як зауважує газета «День», фахівці ВООЗ проблему екології приміщень називають ключовою для здоров’я людини. Адже в середньому сучасна людина 90% свого життя проводить у
власному домі (квартирі), в офісі, школі, в авто, в громадському транспорті, закладах харчування тощо. За даними цієї організації, понад 30% комерційних і житлових приміщень у світі є небезпечними через забруднене повітря в них. Українська федерація роботодавців охорони здоров’я дає по Україні іншу цифру: понад 60% вітчизняних помешкань є неекологічними й такими, які завдають шкоди здоров’ю людей. Про причини йдеться в статті «Дешеві, штучні та нездорові».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG