Доступність посилання

ТОП новини

Київрада: засідання всередині, масові мітинги ззовні, а також суд


Київ – 2 жовтня секретар Київради Галина Герега скликала засідання цього органу місцевого самоврядування. Опозиція виступає проти, наполягаючи на нелегітимності чинного скликання Київради і проведенні позачергових виборів. Запал опозиціонерів не вгамувало і чергове негативне для них рішення суду. Заявки на проведення мітингів під будівлею Київради в день проведення сесії подали відразу три політсили.

Напередодні ввечері будівлю Київради огородили металевим парканом. Поряд почали чергування правоохоронці, також неподалік можна було помітити автобуси зі співробітниками спецпідрозділу «Беркут». Теж напередодні, але трохи раніше Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» оголосило про проведення біля будівлі Київської міської ради «загальних зборів членів територіальної громади Києва» і запросила до участі городян. Про це заявила голова фракції «БЮТ-Батьківщина» у Київраді Тетяна Меліхова.

«Збори киян – це вимушена вимога. Адже голос киян не можна почути ані в сесійній залі Київради, ані в сесійній залі Верховної Ради. Тому і проводяться такі збори. На них поставлять кілька питань, одне з яких – позачергові вибори Київради», – розповіла Тетяна Меліхова.

Проти чергового засідання «нелегітимної» (на їхню думку) Київради протестуватимуть цього дня не лише прихильники Юлії Тимошенко. Заявки на проведення масових заходів у цьому ж місці подали також «свободівці» і партія «Реформи і порядок». Не залишились осторонь і деякі громадські організації. Час своїх акцій протестувальники приурочили до десятої ранку, до офіційно анонсованого початку засідання XII сесії Київради VI скликання.

Водночас Тетяна Меліхова стверджувала, що депутати провладної більшості Київради отримали команду прийти на пленарне засідання не на десяту, а на сьому ранку.

За словами опозиціонерки, «влада настільки боїться киян, що вирішила просковзнути у Київраду задовго до початку засідання повз очі киян, познімавши ручки на дверях, поставивши додаткові засови і забарикадувавшись всередині будівлі». Хоча із незалежних джерел підтвердження цієї заяви Тетяни Меліхової вранці 2 жовтня не було.

Раніше секретар Київради Галина Герега переконувала, що 2 жовтня депутати зберуться заради «розвитку міста та покращення добробуту киян».

При цьому вона сподівається, що депутати від опозиції «усвідомлюють, в якій складній економічній ситуації перебуває столиця, і перестануть займатися політичними провокаціями…Тим більше що, за чинним законодавством, повноваження депутата місцевої ради закінчуються тільки після обрання її нового складу».

«Повноваження депутатів можуть бути безкінечними – доти, доки не будуть обрані нові депутати»

На цьому ж аспекті протистояння навколо міськради столиці наголосив у коментарі Радіо Свобода депутат-регіонал, член парламентського комітету з питань верховенства права та правосуддя Вадим Колесніченко.

Кожен правник, що розуміється на конституційному праві, розуміє – права і повноваження депутатів зберігаються до моменту приведення до присяги депутатів нового скликання
Вадим Колесніченко
«Кожен правник, що розуміється на конституційному праві, розуміє – права і повноваження депутатів зберігаються до моменту приведення до присяги депутатів нового скликання. Тому, якби це смішно не було, але повноваження депутатів Київради, як і депутатів інших рад, можуть бути безкінечними – доти, доки не будуть обрані нові депутати», – констатує Вадим Колесніченко.

Напередодні Окружний адміністративний суд Києва відмовився визнати недійсним розпорядження про проведення 2 жовтня пленарного засідання Київради. Такий позов висунула група народних депутатів від УДАРу. Це – черговий судовий вердикт не на користь опозиціонерів щодо легітимності нинішньої Київради. Але вони продовжують позиватися з цього приводу. Саме 2 жовтня у Київському апеляційному адміністративному суді триватиме засідання за скаргою народного депутата Олександра Чорноволенка.

Не до суду, а до Європи?

Політтехнолог Сергій Гайдай зазначив Радіо Свобода, що в опонентів влади обмаль шансів домогтися свого у судах. Інша річ – апелювати до Європи, адже наближається саміт у Вільнюсі, де може бути підписана угода про асоціацію і українська влада змушена дослухатися до європейських партнерів.

Опозиція має змогу висунути одну із вимог Штефану Фюле
Сергій Гайдай
«Може допомогти звернення до європейських органів. Зараз влада налаштовує діалог із Європою й опозиція має змогу висунути одну із вимог Штефану Фюле, що однією з умов підписання угоди про асоціацію мусить бути проведення виборів у тому числі в Києві. У місті, де зовсім немає органів місцевого самоврядування. Просто зовсім немає – жодного», – вважає Сергій Гайдай.

Востаннє кияни обирали міського голову у травні 2008 року. Цього року Конституційний суд України ухвалив, що чергові вибори місцевих рад столиці й Тернополя, а також мера Києва, мають відбутися за два роки. Обґрунтування – для уніфікації термінів таких виборів і одночасного їх проведення усі чергові вибори депутатів місцевих рад мають відбутися саме у жовтні 2015 року. Опозиція вимагає у столиці позачергових виборів.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG