Доступність посилання

ТОП новини

Заборона куріння обмежує права людини – чеський політик


Прага – Чехія – одна з небагатьох країн ЄС, де ще існують ресторани та інші заклади харчування лише для курців. Також пачки сигарет тут не оформлені страшними картинками наслідків цієї звички. І хоч зараз тут обговорюється проект нового закону, який, у відповідності до вимог ЄС, має цілком заборони куріння в громадських місцях, проти виступають представники найсильніших правих політичних партій, які вбачають у новому законі обмеження прав людини. Такої думки, зокрема, сенатор, голова клубу Громадянсько-демократичної партії у Сенаті – вищій палаті Парламенту Чехії – Ярослав Кубера.

Чому Громадянсько-демократична партія виступає проти ухвалення нового закону про цілковиту заборону куріння в громадських місцях?

На світі немов би сформувалась така особлива група людей, які самі себе проголосили тими, хто чинить найбільше добро
Ярослав Кубера
Ярослав Кубера
– Ми навіть ухвалили рішення Громадянсько-демократичної партії, в якому чітко заявляємо, що не підтримаємо цей новий закон ні в Чехії, ні в Брюсселі. Ми вважаємо, що закон, який ми досі мали, є розумним і компромісним. З одного боку він оберігає «некурців», з іншого – дає можливість курцям, тим, хто піддався цій спокусі, курити далі. Адже заборони можуть на цьому не зупинитись. На світі немов би сформувалась така особлива група людей, які самі себе проголосили тими, хто чинить найбільше добро. Мені це нагадує часи, коли Радянський Союз заявляв, що буде боротись за мир до часу, поки не залишиться камінь на камені.

– А якої Ви думки про ідею розміщення на коробках сигарет картинок-«страшилок» із зображеннями скелетів чи знищених раком легенів? Чи зупинить це курців?

– Це лише притягне дітей до куріння, тому що ці коробки стануть предметом колекціонування. Кожний, хто пам’ятає свої дитячі літа, – згадайте, як ми збирали різни картинки на касетах чи фото хокеїстів. І зараз діти, граючись, збиратимуть ці страшні картинки. Так що ми проти, а також і з огляду на авторські права, адже фірми намагатимуться за великі гроші дістати відомих художників для картинок на свої коробочки.

– Нещодавно президент Чехії Мілош Земан, відомий усім як активний курець, сказав, що до нового закону потрібно підходити виважено, щоб у запалі нових заборон – наприклад, скорочення виробництва цигарок, – не постраждали, зокрема, робітники фірми Philip Morris у чеському місті Кутна Гора. Чи не приховане за цим певне лобіювання інтересів великих фірм, які не зацікавлені в обмеженні куріння?

Набагато більшою проблемою є алкоголь
– Ні, у жодному випадку ні, це нісенітниця. Тут не справа у фабриці Philip Morris, тих фірм є більше. Пан президент лише підтримав те, щоб цей виробник, ця фірма залишилась у Чехії. Звичайно, що пан президент як курець не може говорити, що йдеться про здорову звичку. Але набагато більшою проблемою є алкоголь. Тут ми можемо говорити і про інші шкідливі звички: переїдати теж можна заборонити, чи купувати в крамниці електропилу, яка може бути небезпечною для життя. Мені це нагадує боротьбу з глобальним потеплінням.

– За статистикою більшість – понад 80 відсотків чехів – за повну заборону куріння в ресторанах. Це при тому, що Чехія сьогодні є єдиною країною в ЄС, де все ще працюють ресторани повністю для курців. Чому Ви вважаєте, що новий закон може обмежити свободу громадян?

– Тому що дістанеться і тим «некурцям», які зараз втішаються. Вони менше радітимуть, коли їм якийсь комісар з Брюсселя скаже, що ми тут у Брюсселі виявили, що дивитись довго телевізор шкідливо, і ми ухвалимо рішення, яким вам обмежимо час перегляду програм. Тобто таких у лапках «геніальних» ідей може ще бути багато. Наприклад, електронні сигарети: щоб їх заборонити, потрібно спочатку вивчити їх вміст, чи він шкідливий, чи ні, але забороняти їх на користь некурців не має жодного сенсу.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG