Доступність посилання

ТОП новини

Путін особисто зацікавлений у перемозі Повєткіна над Кличком (європейська преса)


Прага – З наближенням призначеного на 5 жовтня широко розрекламованого у світі боксерського поєдинку в Москві між українцем Володимиром Кличком та росіянином Олександром Повєткіним, де на кону – три світові чемпіонські пояси у популярній надважкій вазі серед професіоналів (WBA, WBO, IBF), експерти все більше побоюються через за політичну складову цього матчу. Не виключають, що сам Путін зацікавлений лише у перемозі «руського витязя». Експерти також попереджають на сторінках газет, що «Київ може видалити Чорноморський флот Росії з Криму». Впливові видання інформують і про негативний влив дощової погоди в Україні на майбутній урожай та експортні плани Києва з продажу зерна.

Австрійська Der Standard наголошує, що тричі світовий чемпіон серед боксерів професіоналів у надважкі вазі Володимир Кличко «відчуває зростаючу політичну напругу перед дуеллю з російським боксером Олександром Повєткіним і розуміє, що у його московського суперника є додатковий мотив для бою, бо, як каже сам Володимир, «програвати вдома було б прикро для нього». Але Кличко-молодший переконаний, що він «ще ніколи не мав кращого противника», ніж Повєткін. Газета також відзначила, що транслює в Німеччині цей бій телеканал RTL, який почне репортаж з Москви о 21:00 за Києвом у суботу. Також німецька Bild повідомляла, що RTL нібито відмовив у проханні з Москви перенести сам бій на 7 жовтня, коли у глави Кремля Володимира Путіна день народження. Переважна більшість експертів і боксерів-професіоналів на Заході переконані, що Володимир Кличко нокаутує Повєткіна увечері 5 жовтня ближче до середини 12-раундового протистояння двох олімпійських чемпіонів.

Ще одна німецька впливова газета, Sueddeutsche Zeitung, наголошує, що у «поєдинку Кличка і Повєткіна є також політична підоснова: українець Кличко зустрічається з росіянином Повєткіним». «Вартість бою оцінена у 18 мільйонів євро. Кажуть, що результат очікуваного поєдинку цікавить особисто президента Росії Володимира Путіна», – звертає увагу одне з найсолідніших у Німеччині видань.

Московська «Независимая газета» не виключає, що «заради членства в ЄС Україна поверне відносини з Росією на рівень 1997 року». Тут не виключають, що після виборів 2015 року «Київ може видалити Чорноморський флот з Криму», бо чимало впливових людей у нинішній владі бажають, щоб «територіальні води України могли перейти у користування вітчизняного флоту та європейських миротворчих місій ООН і НАТО». Хоча чимало експертів якраз із Росії переконані, що такий розвиток подій міг би надзвичайно радикалізувати й без того непрості відносини двох країн.

Reuters подає інтерв’ю з українським міністром сільського господарства Миколою Присяжнюком, який каже, що затяжні дощі та холод можуть призвести до скорочення врожаю зернових в Україні у 2014 році до 20 відсотків. Хоча деякі з експертів налаштовані навіть більш песимістично і стверджують, що не виключені й 60 відсотків втрат урожаю наступного року. Присяжнюк також повідомив, що у такій ситуації Київ переглядає й експортні плани зернових.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG