Доступність посилання

ТОП новини

Як виконується заборона куріння в громадських місцях?


Київ – Уже майже 10 місяців в Україні діє закон про заборону куріння в громадських місцях. У барах і ресторанах його здебільшого дотримуються, однак проблема з курінням все ще залишається. Зокрема, на зупинках громадського транспорту, у парках, на дитячих майданчиках, заявляють активісти. Нещодавно ж у Верховній Раді зареєстрували законопроект про заборону цигарок і на терасах кафе, де поки що палити можна.

Кафе, бари і ресторани – як одна з категорій громадських місць, де не можна курити, – є одними з найуспішніших прикладів виконання закону, каже голова оргкомітету коаліції «Крим без тютюнового диму» Інна Мірошниченко. Разом із волонтерами ще у перший тиждень після того, як закон набув чинності, вона перевірила понад 200 закладів у курортних містах Криму. Тоді знайшли порушення лише у трьох кафе. Сьогодні ситуація не змінилася, і власники закладів сумлінно виконують заборону куріння, додає Інна Мірошниченко. Інша ситуація з кальян-барами, дитячими майданчиками, зупинками громадського транспорту.

Якщо за куріння в приміщенні власників кафе чи бару штрафує Держінспекція із захисту прав споживачів, то за куріння на відкритому просторі штрафувати треба безпосередньо курця. Це вже повинні робити правоохоронці, яких на такі справи відряджати ніхто не буде, кажуть активісти. Саме тому, в цьому випадку позиція свідомих людей відіграє важливішу роль, каже Інна Мірошниченко.

«Тут все ще є проблеми, зокрема пов’язані з маркуванням таких місць як таких, в яких не можна курити. Для того, щоб робити зауваження курцю, недостатньо ґрунтуватися на знанні закону. Потрібно мати можливість показати пальцем і сказати: бачите, погасіть свою цигарку або відійдіть трошки далі. На жаль, місцева влада, комунальні служби не готові виділяти кошти на такі знаки», – зазначає активістка.

Літня тераса не є приміщенням закладу, тому там і курять

Якщо у закладах здебільшого курити перестали, то на їхніх літніх терасах палять безперешкодно, адже такої заборони у законі немає, пояснює завідувач сектору контролю за рекламною діяльністю та торгівлею на відстані Держінспекції з питань захисту прав споживачів Юрій Сахно.

«Закон має таку норму, що забороняється куріння лише в приміщеннях закладів ресторанного господарства. Літній майданчик не є приміщенням і не вважається частиною приміщення закладу ресторанного господарства», – пояснює посадовець відсутність перевірок на терасах.

У Верховній Раді вже з’явилася ініціатива заборонити паління тютюнових виробів, електронних сигарет і кальяну не лише в приміщеннях закладів ресторанного господарства, а й у тимчасових спорудах, на терасах, майданчиках та інших територіях таких закладів. Такий законопроект підтримує завідувач сектору контролю за тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України Костянтин Красовський. Проте додає, що забороняти куріння на терасах треба лише у випадку, коли там дійсно немає циркуляції повітря.

«Стали робити такі тераси, які мають і дах, і стіни. Там циркуляція повітря надзвичайно погана. В результаті, там накурено і некурці не можуть там перебувати. Є сенс взяти досвід Туреччини, Великобританії, де чітко сказали: якщо є дах і три стіни, то це приміщення, і з чого воно зроблене – з пластику, паперу чи цегли – немає значення», ­– зауважує він.

Ресторани для ВІПів – винятки закону про заборону куріння

За перше півріччя цього року Держінспекція з прав споживачів перевірила понад 1,5 тисячі закладів на дотримання вимог антитютюнового законодавства і у близько 20 відсотках закладів відвідувачам все ще дозволяли курити. Такі винятки з правил будуть завжди, впевнений Костянтин Красовський, і з цим, на жаль, нічого не зробиш.

«Будуть такі ресторани, які називають ресторанами для ВІПів чи ресторанами для бандитів. Там закон порушується і буде порушуватися. Коли ми зверталися до інспекції в деяких місцях, то працівники Держінспекції, які мають це контролювати, сказали: цей ресторан «кришується» СБУ, я туди не піду. Але нехай вони собі труяться. А от персонал таких закладів шкода», – каже він.

Світовий досвід доводить, що наслідок заборони куріння у громадських місцях вже після декількох місяців дії – це зниження поширеності в країні гострих серцево-судинних захворювань на 20-40%. Саме так сталося в Ірландії, Англії, Туреччині, Іспанії, говорять в українському бюро Всесвітньої організації охорони здоровʼя. В Україні ж, за даними Державної служби статистики, позитив у виконанні закону про заборону куріння проявився не лише у зменшенні куріння в закладах, а й в зменшенні українцями споживання тютюнових виробів на 15%.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG