Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники засудили порушення прав людини під час протестів у Туреччині


Спецзагін поліції обстрілює демонстрантів гранатами з подразливим газом, центр Стамбула, 16 червня 2013 року
Спецзагін поліції обстрілює демонстрантів гранатами з подразливим газом, центр Стамбула, 16 червня 2013 року
Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявила сьогодні, що влада Туреччини вчинила масштабні порушення прав людини, коли придушувала противладні демонстрації цього літа.

Як мовиться у звіті «Протести в парку Ґезі: грубе порушення права на мирне зібрання в Туреччині», поліція жорстоко била демонстрантів, внаслідок чого один із них помер, стріляла з бойової зброї, що спричинило смерть іще одного демонстранта, а також часто стріляла пластиковими кулями по головах і верхній частині тіла учасників протестів чи відстрілювала гранати з подразливим газом безпосередньо по людях, демонстрантах і перехожих, а іноді і в житлові будинки чи медичні заклали, що призвело до сотень травм. Крім того, мовиться у звіті, зазнали сексуальних зловживань деякі учасниці протестів.

Заворушення спалахнули у травні в найбільшому місті Туреччини Стамбулі через плани влади відновити історичну будівлю на території нинішнього парку Ґезі поблизу відомої площі Таксім у центрі міста і швидко переросли у протести проти уряду загалом, охопивши й інші міста. Ці протести, які кілька разів жорстоко розганяла поліція, протривали з перервами кілька тижнів.
XS
SM
MD
LG