Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС та США обіцяють підтримати Україну на шляху до асоціації


Катрін Аштон
Катрін Аштон
Європейський Союз готовий прийняти Україну і зі свого боку робить все, щоб угода про асоціацію була підписана вже цього листопада на саміті у Вільнюсі. Про це на зустрічі в Центрі Вудро Вільсона у Вашингтоні сказала верховний представник із закордонних справ і політики безпеки Євросоюзу Катрін Аштон:

«Україна має потенціал мати чудові відносини з Європейським Союзом, які, безумовно, принесуть і їй, і нам великі економічні вигоди. Це насправді дорога з двостороннім рухом. Ми на тому етапі, коли опрацьовуємо останні штрихи угоди, щоб представити її на саміті у Вільнюсі».

Однак від своїх вимог до України, які європейські політики озвучують вже не один рік, ЄС відступати не збирається.

«Одне з питань, яке Україна повинна вирішити, це те, що ми називаємо вибірковим правосуддям, яке у свій час призвело до ув’язнення Юлії Тимошенко. Насправді ми маємо проблему з правозастосуванням. Якщо процедура є хибною, це так чи інакше може призвести до винесення хибних вироків – це так просто. Ми дуже занепокоєні ситуацією з Тимошенко, а також іншими, які постраждали від вибіркового правосуддя».

Те ж саме занепокоєння в інтерв’ю «Голосу Америки» висловив і колишній кандидат у президенти США, сенатор-республіканець Джон Маккейн, наголосивши, що її справа повинна бути вирішена негайно:

«Пані Тимошенко повинна бути звільнена. Лише тоді відкриється чіткий шлях співпраці та членства України у ЄС. Але в Україні є проблеми з правами людини і вони повинні бути вирішені. Ми не просимо, щоб Україна стала ідеальною демократією, ми лише просимо, щоб Україна поважала права людини. Вони зробили величезний поступ, але чимало роботи ще попереду. І один з необхідних кроків на цьому шляху – звільнення Юлії Тимошенко».

Впливовий сенатор-республіканець згадав і про зовнішній чинник, який стоїть на заваді приєднання України до ЄС – тиск Росії:

«На весь регіон здійснюється неймовірний тиск. Подивіться навкруги Росії і ви побачите, який тиск росіяни чинять на своїх сусідів. На мою думку будь-який економіст, який взагалі ніякого відношення до політики не має, скаже, що всім цим країнам набагато вигідніше бути в Європейському союзі, ніж у Митному союзі. Мій друг Генрі Кіссінджер свого часу сказав, що Росія з Україною перетворюється у західну потугу, а без України Росія залишається східною державою. Україна – ключовий гравець у цій грі, яка нині ведеться, у виборі шляхів та опрацюванні механізмів впливу на світові події, впливу на світ», – заявив Маккейн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG