Доступність посилання

ТОП новини

Звинувачення у піратстві еколога з Маріуполя з боку Росії – нонсенс – експерт


Маріуполець Руслан Якушев у суді в Мурманську, 29 вересня 2013 року
Маріуполець Руслан Якушев у суді в Мурманську, 29 вересня 2013 року
Донецьк – Маріуполець Руслан Якушев, який працював коком на кораблі Arctic Sunrise, перебуватиме в СІЗО російського міста Мурманськ найближчі два місяці. Його, як і ще 29 активістів організації Greenpeace, затримали представники ФСБ, коли ті висадилися на російську нафтовидобувну платформу «Приразломная» в Печорському морі. Таким чином екологи протестували проти видобутку нафти в Арктиці, проте Російська Федерація звинувачує їх у піратстві.

Максим Бородін є одним із лідерів екологічного руху в Маріуполі, який бореться за чисте повітря. Проте він не знав, що в Маріуполі мешкає людина, яка працює на Greenpeace.

Однак це й не дивно, каже еколог із Донецька Сергій Денисенко: «Greenpeace та люди, які беруть участь у таких заходах, досить закриті і працюють на себе. При проведенні таких акцій не будеш надто відкритий. А вони постійно стикаються зі складнощами. Їхні кораблі і підривали й топили. Тому вони розуміють, що коли вони на це йдуть, можуть бути подібні проблеми. Проте це, безумовно, не піратство. Просто їхні акції мають бути яскравими й агресивними, такий їхній стиль роботи».

Родичі Руслана Якушева відмовляються від будь-якого спілкування з журналістами. Мати Руслана Якушева телефоном зазначила Радіо Свобода, що спілкування зі ЗМІ заборонив адвокат її сина.

Реакція Росії неадекватна – професор кафедри міжнародних відносин

Професор кафедри міжнародних відносин Донецького національного університету Ігор Тодоров вважає, що, з одного боку, реакцію Російської Федерації можна зрозуміти, однак звинувачувати активістів у піратстві нонсенс. На його думку, йдеться про «збільшення неадекватності російських реакцій на зовнішній світ».

«Greenpeace це недержавна організація, яка займається дуже корисною справою. Безумовно, коли йдеться про конкретні акції, то це, може, й дійсно порушує національне законодавство тих країн, стосовно яких такі акції відбуваються. Але питання щодо адекватності реакції. Реакція має бути, бо є певні державні інтереси, які порушуються, і їх треба захищати. Але акції Greenpeace спрямовані не проти конкретної держави, а на захист людства», – наголошує Тодоров.

«Це питання цивілізаційних цінностей, тобто це порушення. Але треба брати до уваги мотиви, якими керувалися учасники акції. Ні в якому разі вони не хотіли завдати шкоди Російській Федерації. Йдеться про акцію на захист довкілля. Те, що робить Greenpeace, з ним можна погоджуватися чи ні, але підтримувати їхню діяльність у людському сенсі. І будь-який суд будь-якої країни має це враховувати», – додає він.

Тим часом такого розголосу, як історія з рибалками з селища Безіменне, цей випадок на Донеччині поки не набув. Навіть не всі маріупольські видання висвітлюють цю подію – вочевидь, через те, що, на щастя, під час затримання не було смертельних випадків.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG