Доступність посилання

ТОП новини

Чи отримають українські безхатченки шанс пережити зиму?


Київ – Кількість бездомних в Україні уже обраховується сотнями тисяч. У когось шахраї відібрали житло, когось вигнали родичі, а комусь просто нікуди йти після звільнення з ув’язнення. І якщо влітку безхатченки ще якось дають собі раду, то зима для багатьох є страшним випробуванням. Кожний бездомний може звернутися за допомогою до місцевої влади, кажуть чиновники. А чим може допомогти влада, окрім як розгорнути в сильні морози пункти обігріву?
Улітку в закапелку біля сусіднього під’їзду з'явився мешканець: літній чоловік без однієї руки, вбраний скромно, але бездоганно чисто. Завжди ретельно поголений. Чимчикуючи уранці до метро, а ввечері у зворотньому напрямку, встигаю помітити, як він ретельно й педантично складає і, відповідно, розстеляє картонні листи, на яких ночував. Час від часу він приймає на лавочці гостей: люди «академічної» зовнішності… Із обривків фраз зрозумів, що темою розмови були особливості... шумерського клинопису.
Аномально холодний вересень різко збільшив кількість безхатченків на вулицях великих міст. Вони туляться до всього, що може дати хоч якесь тепло, і ховаються від вітру та дощу у підземних переходах та незачинених під’їздах будинків. У них одна проблема: вони живуть серед людей, але без людських умов.

Серед безхатченків є різні люди, навіть такі, які знають шумерський клинопис.

Виживання таких людей в холодну пору року напряму залежить від допомоги інших людей. Хтось дає теплий одяг і взуття, хто підгодовує. А хтось й дає притулок. Але так щастить небагатьом. Влада ж досі не створила достатньої кількості закладів, де б бездомні могли перебувати бодай зиму.

Влада організовує соціальні патрулі – Винник

У Київській області немає жодного закладу для безпритульних. Тому, за словами заступника директора департаменту соціального захисту Київської ОДА Олександра Винника, розраховують на притулок для нічного перебування, який має Київ та на центр адаптації для бездомних у Катюжанці.

«Але бездомні не хочуть постійно жити на одному місці, вони хочуть прийти, отримати допомогу й пити, і щоб навіть ніхто їх нічого не питав», – стверджує чиновник.

За його словами, зараз скрізь по Україні, при райдержадміністраціях і міських радах, є оперативні штаби. До їхнього складу входять представники різних структурних підрозділів цих органів влади, які займаються проблемою соціального захисту бездомних громадян. При цих штабах створюються соціальні патрулі.

Соціальні патрулі шукають безпритульних людей та намагаються їм допомогти, запевнив Радіо Свобода Олександр Винник. За його словами, кожен бездомний може звернутися до районного чи міського управління соціального захисту населення.

«Ми надаємо послуги усім, хто звертається за такою допомогою і не дивимося є чи немає у паспорті штамп про реєстрацію. Допомагаємо з обігрівом, поновленням документів, теплим одягом, взуттям та ліками», – каже заступник директора департаменту соціального захисту Київської облдержадміністрації.
Кожен бездомний може звернутися до влади за допомогою
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:13:15 0:00
Олександр Винник сказав, що обласна влада спробує розібратися у ситуації, що склалася навколо центру милосердя «Надія» у Боярці. Там, через земельний конфлікт, громадська організація, яка опікується бездомними не може побудувати притулок.
Центр «Надія» – місце порятунку безпритульних
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00

01.10.2013
Опікуватися безпритульними волонтерам заважає влада?

Залежно від пори року просто неба живуть від 100 тисяч до одного мільйона громадян – експерти далі
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG