Доступність посилання

ТОП новини

Вишеградська четвірка матеріально підтримує євроінтеграцію України


Київ – Держави Вишеградської четвірки (Польща, Словаччина, Чехія й Угорщина) вклали в євроінтеграцію України близько двох мільйонів євро. Ці кошти дозволили українцям здійснити проекти з розвитку місцевого самоврядування, регіональної безпеки і наукової співпраці. Про це політичні директори МЗС цих держав у Києві розповіли журналістам про пріоритети співпраці з Україною.

Окрім політичних заяв на підтримку євроінтеграції України, Вишеградська четвірка надає Україні та іншим країнам Східного партнерства фінансову і технічну допомогу для здійснення внутрішніх реформ. Для цієї діяльності створено Вишеградський фонд, який фінансують уряди Польщі, Словаччини, Чехії й Угорщини, повідомив представник МЗС Угорщини Саболч Такач.

За його словами, фонд працює з органами місцевого самоврядування, неурядовими організаціями, науковими й освітніми установами України. Подібні проекти співпраці діють і в інших країнах Східного партнерства.

Україна активно використовує Вишеградський фонд – Фішер

А політичний директор МЗС Чехії Павел Фішер додав, що Україна активно використовує можливості Вишеградськоог фонду і досвід країн четвірки:

Вишеградська четвірка вклала понад один мільйон євро у міжнародний студентський обмін і навчання українських студентів у «вишеградських» вузах
Павел Фішер
«Вишеградська четвірка вклала понад один мільйон євро у міжнародний студентський обмін і навчання українських студентів у «вишеградських» вузах. Понад півмільйона євро отримали більш як тридцять проектів, які стосуються розвитку громадянського суспільства, зміцнення регіонального співробітництва, науки і культури», – зазначив Фішер.

За даними Кабінету міністрів, серед пріоритетів України у співпраці з Вишеградською четвіркою – сфера безпеки і регіональне співробітництво.

Так, фахівці України і країн Вишеградської групи працюють для запобігання екологічних і техногенних катастроф у Закарпатті у басейні ріки Тиса, а військові проводять спільні навчання.

З Вишеградською четвіркою співпрацюють і українські місцеві громади

А Закарпаття, словацький Пряшівський самовладний край та чеський Пардубіцький край за підтримки Вишеградського фонду здійснюють проект з розвитку туризму і підтримки малого і середнього бізнесу.

Не менш активно співпрацюють з Вишеградською четвіркою та однойменним фондом і українські місцеві громади. Для них найважливіше – це використання досвіду реформ органів місцевого самоврядування на місцях, розповів Радіо Свобода член Асоціації мерів України, міський голова Вінниці Володимир Гройсман:

Дуже важливо, щоб громада була активною, включеною у процес перетворень у місті і визначала стратегічні цілі і завдання цих перетворень
Володимир Гройсман
«У цьому контексті дуже важливо, щоб громада була активною, включеною у процес перетворень у місті і визначала стратегічні цілі і завдання цих перетворень. Друга позиція – це створення нової економічної основи, створення якісних робочих місць, тощо», – каже мер Вінниці.

За словами Гройсмана, Вишеградська четвірка підтримує євроінтеграцію України конкретними справами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG