Доступність посилання

ТОП новини

Львів збирає гроші на меморіальну дошку Шевельову


На цьому будинку у Львові планують встановити пам'ятний знак Шевельову
На цьому будинку у Львові планують встановити пам'ятний знак Шевельову
Львів – Громадськість Львова ініціює встановлення меморіальної таблиці на будинку, де протягом якогось часу мешкав українських славіст Юрій Шевельов. Цю ідею підтримала Львівська міська рада. У місті вже розпочали збір коштів на виготовлення і встановлення пам’ятної дошки на честь відомого літературного критика, мовознавця, громадського діяча.

Громадська ініціатива народилась у соціальних мережах після знищення у Харкові пам’ятної дошки українському мовознавцю Юрію Шевельову. Адже цей вчинок просто обурив багатьох львів’ян.

Тому вирішили виготовити і встановити меморіальну дошку Шевельову у Львові. Тим паче, у 1943 році він переїхав сюди з Харкова разом із мамою. Шевельови мешкали у будинку на вулиці Конопницької, 14, що у центральній частині міста. У Львові Юрій Шевельов познайомився і заприятелював з відомим мовознавцем і філологом, редактором «Українського видавництва» Василем Сімовичем. У Львові почав укладати німецько-український правничий словник, а восени 1944 року переїхав в Німеччину.

Меморіальну таблицю виготовлять з добровільних пожертв громадян. Мер Львова Андрій Садовий підтримав громадську ініціативу. Погоджуватиме проект таблиці спеціальна комісія Львівської міськради.

У Львові обурені вчинком Харківської міськради

Водночас академічна спільнота Львівського університету імені Івана Франка звернулась до Харківської міськради з проханням відновити пам’ятну дошку видатному українцеві Юрію Шевельову. 25 вересня її знищили відразу після того, як міська рада скасувала рішення топонімічної комісії про встановлення цього памʼятного знаку.

«У пантеоні діячів світової науки і культури постать Юрія Шевельова займає чільне місце. Десятки провідних славістів Америки та Європи мають за честь вважати себе його учнями й послідовниками. І лише в Україні знайшлися недолугі чиновники, які, спекулюючи вигаданими й неперевіреними фактами, намагаються заплямувати репутацію Юрія Шевельова як ученого, людини, громадянина», – мовиться у зверненні львівських науковців.

Львівська облрада готова власним коштом профінансувати відновлення таблиці у Харкові – з такою пропозицію мають намір звернутися до харківських обранців.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG