Доступність посилання

ТОП новини

У Львові збирають гроші на меморіальну дошку Шевельову


На цьому будинку у Львові планують встановити меморіальну дошку Шевельову
На цьому будинку у Львові планують встановити меморіальну дошку Шевельову
Громадськість Львова ініціює встановлення меморіальної таблиці на будинку, де мешкав мовознавець Юрій Шевельов. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, цю ідею підтримала Львівська міська рада.

Вже розпочали збір коштів на виготовлення і встановлення пам’ятної дошки – її виготовлять з добровільних пожертв громадян. Мер Львова Андрій Садовий підтримав громадську ініціативу. Погоджуватиме проект таблиці спеціальна комісія Львівської міськради.

Громадська ініціатива зародилася в соціальних мережах після знищення пам’ятної дошки українському мовознавцю в Харкові.

Водночас академічна спільнота Львівського університету імені Івана Франка звернулась до Харківської міськради з проханням відновити пам’ятну дошку мовознавцеві.

У 1943 році Шевельов із матір’ю переїхав до Львова з Харкова. Вони мешкали у будинку на вулиці Конопницької, 14, що у центральній частині міста. У Львові Юрій Шевельов познайомився і заприятелював з мовознавцем і філологом, редактором «Українського видавництва» Василем Сімовичем. Тут же він почав укладати німецько-український правничий словник, а восени 1944 року переїхав у Німеччину.

Наприкінці минулого місяця у Харкові знищили пам’ятну дошку Шевельову. Цю дошку розтрощили через півгодини після голосування депутатів міської ради про скасування рішення топонімічної комісії від 2011 року про встановлення меморіальної дошки всесвітньо відомому мовознавцеві. Міський голова, який підписав рішення про демонтаж дошки ще під час сесії, заявив, що пам’ятну плиту розбили невідомі і він до цього не має стосунку. Проте в оргкомітеті з вшанування пам’яті Шевельова не повірили словам міського голови і вимагають від міліції ретельного з’ясування обставин знищення дошки.
XS
SM
MD
LG