Доступність посилання

ТОП новини

Нові обставини для візиту до Тимошенко Квасневського і Кокса (європейська преса)


Прага – Європейські газети цитують колишнього президента Польщі Олександра Квасневського, який заявив у Варшаві, що його поїздка – разом із Патом Коксом – до Тимошенко у четвер та зустріч наступного дня з президентом Януковичем «не планувалися, а були викликані новими обставинами в Україні». Група депутатів ПАРЄ оприлюднила заяву на підтримку угоди про асоціацію України з ЄС. Віденський футбольний клуб «Рапід» поставив ще під більший сумнів нинішній стан справ у київському «Динамо», коли вирвав нічию (2:2) у команди Олега Блохіна на останніх секундах гри у вчорашньому матчі Ліги Європи між цими командами у Відні.

Польська Gazeta Wyborcza пише про позапланову зустріч у Харкові спеціальних посланців Європарламенту Олександра Квасневського і Пата Кокса з ув’язненою Юлією Тимошенко – екс-прем’єр-міністром України. Зустріч тривала в четвер майже три години. Ці посланці, як наголошує газета з Варшави, опікуються звільненням Юлії Тимошенко з тюрми, що є однією з головних умов підписання угоди про асоціацію між ЄС та Україною, яке заплановане на 28-29 листопада у Вільнюсі. Газета цитує Квасневського, котрий неочікувано спілкувався з журналістами в Харкові після зустрічі з Тимошенко і сказав у відповідь на запитання про шанси на підписання угоди: «Маємо такі сподівання і весь час над цим працюємо». Перед від’їздом до Тимошенко напередодні Квасневський сказав журналістам у Варшаві, що цей візит позаплановий та його необхідність виникла у «зв’язку з розвитком ситуації в цій країні». У п’ятницю Квасневський і Кокс зустрілися з президентом Януковичем. Видання з Польщі наголосило також, що «доповідь Квасневського і Кокса Європарламентові у справі України має бути готова до 15 жовтня».

Члени ПАРЄ, як пише віденська Der Standard, хвалять реформи в Україні та підтримують угоду про асоціацію ЄС з Україною. Тут наголошено, що 30 депутатів Парламентської асамблеї Ради Європи з Великої Британії, Угорщини, Литви, Ірландії оприлюднили спільну заяву, у якій позитивно оцінили реформи в Україні щодо зміцнення незалежності судів та наголосили, що це створює добрі передумови для підписання угоди про асоціацію з ЄС. Українська делегація в ПАРЄ з задоволенням зустріла таку підтримку з боку західних парламентарів.

Низка австрійських газет детально коментує нічию (2:2) у футбольному матчі четверга в Лізі Європи, коли у Відні місцевий «Рапід» забив другий гол вже на останніх секундах гри з київським «Динамо». Так, Die Presse наголошує, що австрійська команда грала з клубом, де гравці з усієї Європи та набагато дорожчі за футболістів «Рапіда» і мають набагато більший досвід, і кращий рівень підготовки. Віденська Der Standard зауважила, що «Рапід» не дав збутися сподіванням тренера «Динамо» Олега Блохіна, котрий всіляко намагався вплинути на свою команду у кінці другого тайму, щоб ті зберегли переможний рахунок (2:1). Коментатори також кажуть, що після цієї нічиєї «Динамо», яке набрало у двох матчах Ліги Європи лише одне очко, не виправдовує звання лідера у своїй групі. Лідирує тут бельгійський «Ґенк» з 6-ма очками, якому команда «Динамо» перед цим програла вдома у Києві.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG