Доступність посилання

ТОП новини

Юну активістку з Пакистану назвали фаворитом на Нобеля


Малала Юсафзай, всесвітньо відома юна правозахисниця
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Школярка з Пакистану Малала Юсафзай, активістка за права дівчат на навчання, яка пережила замах на її життя, за прогнозами експертів і тоталізаторних агентств, має найбільші шанси отримати Нобелівську премію миру наступного тижня.

Зокрема, як сказав директор Інституту досліджень миру в Осло в Норвегії Крістіян Берґ Харпвікен, Малала Юсафзай вважається провідною серед кандидатів, бо минулорічне присудження премії миру Європейському союзові «погано зрозуміли і поставили під сумнів».

Нині 16-річна Малала Юсафзай за свою діяльність уже нагороджена низкою пакистанських і міжнародних премій, зокрема, лише останнім часом вона отримала Міжнародну дитячу премію миру, найвищу відзнаку міжнародної правозахисної організації Amnesty International чи премію Клінтона. Вона також номінована й на премію імені Сахарова, де її теж вважають фаворитом.

Дівчину важко поранили пострілами в голову і шию, коли вона поверталася зі школи, в жовтні минулого року в долині Сват на північному заході Пакистану, де попередніми роками активно діяли ісламські екстремісти. Відповідальність за напад узяли на себе пакистанські таліби.

Малала Юсафзай відома тим, що 2009 року, ще у віці 11 років, почала висвітлювати у своєму блозі жорстоке поводження талібів із місцевим населенням долини Сват. Зокрема, вона виступала проти заборон ісламістів на освіту для дівчат і проти нищення ними жіночих шкіл.

Радіо Свобода готує до публікації велике інтерв’ю з Малалою Юсафзай.
XS
SM
MD
LG