Доступність посилання

ТОП новини

Небувала майнова афера у Дніпропетровську


Дніпропетровськ – Приватна фірма стала у Дніпропетровську власником майже сотні нерухомих об’єктів комунальної власності, заплативши при цьому, за оцінками експертів, копійки. У приватних руках опинились дитячі установи, лікарні, житлові приміщення. Всі споруди розташовані в престижних районах обласного центру. Розкрили цю аферу місцеві журналісти. Влада стверджує, що до публікації про оборудку не знала, а тепер шукає винних і повертає майно місту. Завдяки втручанню журналістів та громадських активістів вдалося скасувати рішення суду, частину втраченого майна справді повернули громаді. Однак незалежні експерти застерігають: відновити право на власність решти будівель буде непросто.

Дніпропетровськ позбувся майже сотні найбільш ліквідних об'єктів нерухомості, розташованих в елітних районах міста. Дитячі установи, лікарні, трамвайне депо, навіть будівля природоохоронної прокуратури були практично «подаровані» приватній фірмі в ході банкрутства комунального підприємства «Спеціалізована ремонтно-будівельна дільниця».

Аферу розсекретили місцеві журналісти, провівши незалежне розслідування. Виявилося, що під час процедури банкрутства комунального підприємства на його баланс було перекладено, без дозволу міської ради, 96 об'єктів нерухомого майна. І це в той час, коли комунальне підприємство вже мало мільйонні борги перед кількома приватними фірмами. Потім ці об’єкти, відповідно до мирової угоди з однією фірмою – кредитором комунальників, передали в приватні руки і у найкоротші терміни зареєстрували в органах державної реєстрації.

Загальна вартість усіх втрачених будівель складає близько півтора мільярда гривень, але під час оборудки їх оцінили в десятки разів дешевше. Приміром, споруда стаціонару лікарні в найпрестижнішому районі міста площею у 800 квадратних метрів «потягнула» лише на 600 тисяч гривень. Тобто, вартість квадратного метра площі не складала й тисячі гривень. За таким самим принципом були оцінені інші споруди, дивується експерт із нерухомості Сергій Логутенко.

Центр міста: 830 гривень за квадратний метр. Це удесятеро дешевше, ніж воно коштує
Сергій Логутенко
«Самий центр міста: 830 гривень за квадратний метр. Це удесятеро дешевше, ніж воно коштує», – констатує експерт .

Хто стояв за аферою, поки не відомо

За коментарями юристів, комунальне підприємство не мало права нічого нікому передавати, оскільки було лише балансоутримувачем нерухомості, власником якої є громада міста в особі міськради.

Як вдалося здійснити оборудку, в комунальному підприємстві пояснювати не поспішають. Дирекція підприємства він коментарів відмовилась. Тим часом у міській раді заявляють: про аферу нічого не знали. Міський голова Іван Куліченко на сесії міськради повідомив: на даний момент місту вдалося повернути тільки 7 будівель із 96. Решта ж об'єктів, запевнив, перебувають у стадії оформлення документів, але він не сумнівається, що теж будуть повернуті місту.

Однак з’ясувати, які саме об’єкти вже віддали назад місту, з’ясувати не вдалось: на інформаційні запити громадськості міська рада відповідає розпливчато, сказав у коментарі Радіо Свобода координатор громадського об’єднання «Форум порятунку Дніпра», правозахисник Василь Сухов.

«Ми просимо дати інформацію, скільки об’єктів уже повернуто. Отримуємо відповідь: міська рада займається цим питанням. Все. Крапка. Тобто, нам письмово не назвали жоден об’єкт. Я вважаю, що наслідком цієї справи є завдання інвестиційному іміджу Дніпропетровська непоправного удару. Одна справа, інвесторам мати справу з містом, яке має серйозне майно, а якщо порожні кишені – хто йому може дати кредит, якщо у нього немає застави», – зазначив Сухов.

Між тим головне питання в цій історії – кому віддали за безцінь дорогу комунальну власність і хто насправді стоїть за аферою – поки не з’ясоване. За юридичною адресою фірми, що отримала комунальну власність, не виявилось. Де поділась, мають дослідити правоохоронці. Поки ж у прокуратурі міста зазначають: порушили кримінальне провадження.

«Стосовно посадових осіб комунального підприємства, які, всупереч інтересам територіальної громади міста, під час слухання справи про банкрутство підприємства, уклали та погодили мирову угоду, що у подальшому призвело до відчуження вказаної нерухомості, прокуратурою м. Дніпропетровська розпочате кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.364 КК України (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки). Їм загрожує від 3 до 6 років позбавлення волі», – сказала Радіо Свобода речниця прокуратури міста Оксана Ващенко.

Втрачене майно – в офшорах?

Разом із тим громадські активісти сумніваються в тому, що всі втрачені об’єкти вдасться повернути. Екс-депутат Дніпропетровської обласної ради Вадим Шебанов повідомив Радіо Свобода: частина об’єктів уже мають власників за кордоном.

Скасування апеляційним судом мирової угоди – це лише скасування мирової угоди. Але це не повернення власності
Вадим Шебанов
«Вважаю, що повернути власність уже неможливо, бо скасування апеляційним судом мирової угоди – це лише скасування мирової угоди. Але це не повернення власності. А власність уже перепродана добросовісним покупцям із юридичними адресами в офшорах. Питання закрите. Це вже не перебуває в юрисдикції держави Україна. Мені цікаво, чому мовчить опозиція? Завдяки тільки громадськості це набуло розголосу. Звісно, ця афера не могла бути здійснена без представників міськради, профільної комісії», – сказав Шебанов.

Експерти не виключають: за таким самим алгоритмом, як у Дніпропетровську, невдовзі можуть позбутись «ласого» комунального майна й в інших містах України, схема відпрацьована.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG