Доступність посилання

ТОП новини

Школи за статевою ознакою в Італії – табу


Рим – Численні наукові дослідження доводять, що чоловіки і жінки сприймають світ по-різному. А ось, чи треба роздільно навчати і виховувати хлопців та дівчат, залишається суперечливим питанням у багатьох країнах. Роздільностатеві школи популярні у США, Австралії та особливо Великобританії. У решті європейських країн вони малочисельні і вважаються експериментальними. Зокрема, в Італії, як і в Україні, таких шкіл одиниці, і на Апеннінах вони залишаються табу.

Практику розподілу класів за статевою ознакою в Італії відкинули на початку 1960-х років. Тоді на тлі економічного піднесення країни та емансипації її жіноцтва гостро постало питання гендерної рівності та більшої взаємодії між чоловіками й жінками. На той час, як зауважують деякі фахівці, подібний вибір був мотивований і зрозумілий, проте минуло півстоліття.

Тоді, як у Німеччині чи Франції одностатева освіта повільно, але успішно поширюється, у Італії цей досвід майже не беруть до уваги.

Дитячий психіатр Федеріка Мормандо переконана, що роздільна форма навчання посилює розвиток агресивної поведінки у хлопців, а в дівчат розвиває комплекси бути жертвою.

Не дозволяти дівчатам і хлопцям проводити шкільний час разом – це значить перешкоджати їхньому спілкуванню. Їх практично налаштовують один проти одного
Федеріка Мормандо
«Не дозволяти дівчатам і хлопцям проводити шкільний час разом – це значить перешкоджати їхньому спілкуванню. Їх практично налаштовують один проти одного, і це особливо недоречно у період сексуального розвитку дітей. Тож, метод роздільного навчання суперечить будь-якій формі комунікації та рівності прав між чоловіком та жінкою», – зазначає психіатр Мормандо.

Незнана альтернатива

Американська феміністка і дослідниця Керол Гилліган вважає роздільні класи для дівчат і хлопців «найкращим інструментом для розвитку творчої особистості у дівчат і їхньої здатності ризикувати». Однак в Італії цю систему вважають застарілою і неактуальною.

Одну з причин називає дитячий психотерапевт Маріоліна Черіотті Мільярезе.

Розподіл за статями сприймається як сексофобія, мовляв, хто обирає одностатеві класи, боїться взаємин із протилежною статтю
Маріоліна Черіотті Мільярезе
«Насправді одностатева школа в Італії сприймається як табу, оскільки батьки мало обізнані із цією можливістю. З одного боку тому, що в країні мізерна кількість цих шкіл. З іншого, існують сильні упередження щодо цього вибору. На мою думку, упередження пов’язані із католицькою культурою нашої країни, тобто розподіл за статями сприймається як сексофобія, мовляв, хто обирає одностатеві класи, боїться взаємин із протилежною статтю», – говорить психотерапевт.

Як інформує видання Corriere della Sera, в країні налічується 14 подібних шкіл, де навчаються майже 3 тисячі учнів. Ці заклади виключно приватні і мають високі результати в загальному рейтингу рівня освіти.

Долати стереотипи

Серед ключових аргументів на користь роздільного навчання наводять той факт, що хлопцій й дівчата мають різні темпи й особливості інтелектуального розвитку. Тож, для кожної статі потрібна відповідна модель освіти, щоб краще розвивати здібності учнів.

«Поширений стереотип, що хлопці більш здатні до математичних наук, а дівчата навпаки краще розуміються на гуманітарних предметах. Досвід одностатевих класів свідчить, що дівчата часто проявляють себе саме в математиці, так само як хлопці виявляються здібними у гуманітарних науках», – зауважує психотерапевт Маріоліна Черіотті Мільярезе .

Одностатева школа, на думку фахівця, краще формує сильну і впевнену особистість, що в майбутньому їй допоможе у взаєминах з іншою статтю та досягти успіхів у професійній сфері. Як приклад часто наводять імена Марґарет Тетчер, Гілларі Клінтон та Ненсі Пелозі, які вчилися у жіночихшколах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG