Доступність посилання

ТОП новини

Відкриття Нобелівських лауреатів у медицині допоможуть лікувати діабет і зміцнювати імунітет


Нагороджені Нобелівською премією Джеймс Ротман, Ренді Шекман та Томас Зюдгоф (зліва направо)
Нагороджені Нобелівською премією Джеймс Ротман, Ренді Шекман та Томас Зюдгоф (зліва направо)
У понеділок Нобелівський комітет у Стокгольмі оголосив про нагородження своєю щорічною премією з фізіології і медицини двох американських і одного німецького науковців за їхні успіхи у вивченні механізмів міжклітинної взаємодії. Американці Джеймс Ротман і Ренді Шекман та німець Томас Зюдгоф отримали цю премію 2013 року за дослідження механізмів регулювання міжклітинної взаємодії в людському організмі, а точніше – «дослідження механізмів, котрі регулюють везикулярний рух – основу транспортування у наших клітинах». Фахівці кажуть, що ці відкриття допоможуть лікувати стовбняк, діабет та зміцнювати імунну систему людини.

У понеділок, 7 жовтня, у столиці Швеції Стокгольмі секретар Нобелівського комітету Йоран Ганссон оголосив: «Нобелівська асамблея при Каролінському інституті вирішила присудити Нобелівську премію з фізіології та медицини однаково: Джеймсу Ротману, Ренді Шекману і Томасу Зюдгофу за відкриття у галузі регулювання руху бульбашок – основної транспортної системи в наших клітинах».

Ротман працює в Єльському університеті США, Шекман – у Каліфорнійському університеті в Берклі, а Зюдгоф – у Стенфордському університеті (США).

Лауреатам Нобелівської премії цього року вдалося розгадати загадку внутрішньоклітинного транспорту. 64-річний Ренді Шекман відкрив набір генів, необхідних для транспортування молекул в «особливих» обгортках (везикулах), а його співвітчизник, 63-річний Джеймс Ротман досліджував білковий механізм, котрий дозволяє везикулам з’єднуватися з «мішенями», щоб забезпечити перенесення «вантажу». А 57-річний німецький біохімік Томас Зюдгоф показав, як везикулам видаються «інструкції» для точного транспортування речовини у потрібну частину нашої клітини.

«Це чудові відкриття» – професор дитячої онкології

Професор клініки дитячої онкології Каролінського інституту Стокгольма Яан-Інґе Гентер, коментуючи відкриття нових Нобелівських лауреатів у галузі медицини, заявив журналістам: «Ці чудові відкриття мають велике значення для розуміння механізму функціонування людського тіла і очевидне значення для різноманітних органів, на кшталт нервової системи, діабету та імунної системи… Це має чимало призначень. Насамперед, ми думаємо про стовбняк. Для стовбняку – головні бактерії, токсини, котрі руйнують оці транспортні бульбашки в клітинах та викликають смерть сотень тисяч дітей щороку. Це один приклад. При порушеннях в імунній системі дітей, при високих температурах, ми робимо аналіз оцих транспортних бульбашок (везикул) і діагностику на базі цього аналізу, котра дає підстави для визначення стратегії лікування».

Цього року розмір Нобелівської премії, котру поділять між собою три лауреати з медицини, складає 8 мільйонів шведських крон (близько 1 мільйона 250 тисяч доларів США).

У вівторок у Стокгольмі назвуть лауреата Нобелівської премії у галузі фізики. Оголошення Нобелівського лауреата Премії миру відбудеться 11 жовтня. Так завершиться так званий «Нобелівський тиждень». Церемонія вручення нагород відбудеться в Стокгольмі 10 грудня – річницю смерті засновника премії Альфреда Нобеля.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG