Доступність посилання

ТОП новини

Коморовський і Янукович не зробили жодної заяви про Тимошенко


Віктор Янукович (ліворуч) і Броніслав Коморовський підписують план польсько-української співпраці на 2013-2015 роки, Краків, 7 вересня 2013 року
Віктор Янукович (ліворуч) і Броніслав Коморовський підписують план польсько-української співпраці на 2013-2015 роки, Краків, 7 вересня 2013 року
Варшава – Польща та Україна «старанно і, здається, плідно» працюють на успіх листопадового саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі. Про це після зустрічі з Віктором Януковичем у Кракові заявив президент Польщі Броніслав Коморовський. Обидва президенти висловили сподівання, що на Вільнюському саміті Україні вдасться підписати угоду про асоціацію з ЄС. Голови двох держав підписали план польсько-української співпраці на 2013-2015 роки. Проте, всупереч сподіванням польських ЗМІ, президенти не зробили жодної заяви про подальшу долю Юлії Тимошенко.

Зустріч президентів Броніслава Коморовського та Віктора Януковича тривала понад годину. До журналістів вони вийшли у піднесеному настрої.

«Польсько-українські відносини та перспектива наближення України до ЄС – це стратегічне питання для Польщі», – говорив Коморовський. За його словами, він із задоволенням підписав програму польсько-української співпраці на два наступні роки.

Президент Польщі наголосив, що ця програма передбачає «оптимістичний варіант співробітництва між Польщею як членом ЄС та Україною як асоційованим членом».

Президенти зустрілися... вдвадцяте

Під час розмови йшлося про усунення останніх перепон, які перешкоджають успіхові саміту у Вільнюсі
Броніслав Коморовський
Коморовський твердить, що влада двох країн «працює на найбільш оптимістичний варіант розвитку подій» після саміту у Вільнюсі. «Тому предметом нашої розмови була оцінка стану підготовки України до підписання угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом. Під час розмови йшлося також про усунення останніх перепон, які перешкоджають успіхові саміту у Вільнюсі», – зазначив польський президент.

Віктор Янукович, назвавши Броніслава Коморовського своїм приятелем, наголосив на тому, що вони зустрічаються уже вдвадцяте.

Одним із дуже важливих, перспективніших питань є питання європейської інтеграції, тут роль президента Коморовського є визначальною для України
Віктор Янукович
«Безумовно, одним із дуже важливих, перспективних питань є питання європейської інтеграції, і я хотів би тут зазначити, що роль президента Коморовського в цих питаннях є визначальною для України. Сьогодні ми багато приділили часу в обговоренні цього питання з огляду на підготовку саміту, який відбудеться наприкінці листопада цього року», – зазначив Янукович.

Янукович повідомив, що наступна двостороння зустріч президентів Польщі та України відбудеться у грудні на польсько-українському кордоні, під час якої йтиметься про прикордонну співпрацю держав. Він також запросив Коморовського на футбольний матч національних збірних Польщі та України, який відбудеться у Харкові, як сказав президент України, 11 грудня, маючи на увазі 11 жовтня. Янукович запевнив Коморовського, що на цьому матчі переможе дружба, на що Коморовський відповів жартом. «Головне, щоб ми разом перемогли у Вільнюсі», – почув від свого польського колеги український президент.

А про Тимошенко – мовчок...

Розпочинаючи пряму трансляцію краківського брифінгу польського та українського президентів, провідні інформаційні телеканали Польщі говорили, що ця зустріч буде винятково важливою і що «без сумніву» пролунають політичні заяви, які стосуватимуться долі ув’язненої Юлії Тимошенко. Та всупереч очікуванням журналістів, ані Коморовський, ані Янукович не згадали в перебігу спільного брифінгу про екс-прем’єра України. На думку польських експертів, яких цитують ЗМІ Польщі, Янукович все ще не вирішив, що саме робити з Тимошенко, яку вважає своїм найбільшим політичним ворогом.

Краківські розмови на найвищому рівні про угоду України з ЄС продовжилися й після зустрічі двох президентів. Завершивши нараду з Коморовським, Янукович узяв участь у чотиристоронній зустрічі голів європейських держав. Питання євроінтеграції України у Кракові спільно обговорили президенти Польщі, України, Італії та Німеччини.

Розмови політиків відбулися напередодні IX зустрічі президентів держав групи Arraiolos, яка у вівторок розпочинається у Кракові. Це неофіційні наради президентів Австрії, Фінляндії, Німеччини, Литви, Польщі, Португалії, Угорщини та Італії, започатковані у жовтні 2003 року в португальському місті Аррайолос.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG