Доступність посилання

ТОП новини

Європейці все більше віддають перевагу громадському транспорту


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Брюссель – Головна особливість громадського транспорту багатьох міст Західної Європи полягає у тому, що тролейбуси, трамваї чи автобуси ходять там чітко за графіком. І в той час, як численні українці проблему пересувань намагаються вирішити купівлею авто чи переїздом у центри міст, ближче до навчальних закладів чи місць роботи, серця європейців завойовує просторий, зручний, екологічний та чимраз швидший громадський транспорт. Так, у Гельсінкі вперше за останні 50 років автобуси, трамваї та потяги перевозять більше пасажирів, ніж приватні автомобілі.

У переповнених автомобілями містах країн Заходу вже давно міркують над проблемою: як зробити привабливішим, комфортнішим та мобільнішим громадський транспорт. Перше, що впадає в око при його використанні – це регулярність та пунктуальність, каже Станіслав Наровський, 18-річний український школяр, що наразі навчається у середній школі одного з бельгійських міст.

«У Бельгії дуже продумана система руху транспорту в місті. Все у них йде за розкладом, щохвилинно, можна знайти графік руху в інтернеті, на кожній зупинці міста чи околиць, – каже хлопець. – Це дає змогу знайти найзручніший для вас варіант. А ще бельгійський транспорт розрахований на те, що пасажири повинні сидіти, а не стояти. Його набагато більше, так само, як і більше самих місць для сидіння. Є спеціальні відділи для жінок із дитячими візками, вагітних та інвалідів».

Маршруток чи інших видів приватного рейсового комерційного транспорту для громадськості у містах Бельгії чи Нідерландів немає. Перевезенням людей опікуються великі транспортні компанії, що перебувають у державній власності.

Наперекір принципові «моя машина – це моя свобода»

Експерти пояснюють, що невпинний рух великої кількості приватних автомобілів, перевантаження трас та, через це, збільшення часу на дорогу, роблять місцевий громадський транспорт чимраз привабливішим. А мерії європейських міст та інші владні структури цю тенденцію ретельно розвивають та заохочують. Нині, щоб переконати громадян паркувати авто за містом та пересідати на метро, автобус чи трамвай, як докази використовують не лише швидкість та комфорт, але й сучасний високохудожній дизайн – і самого транспорту, і вокзалів та зупинок.

Бельгійське місто Льєж погрузло у велетенських дорожніх роботах. Тим часом, як мешканці голосують в інтернеті за кращий дизайн для майбутніх трамваїв, тут будують новітні лінії. Характерно, що цей вид транспорту у 80-х роках, тобто до зростання цін на нафту, повністю витіснили автобуси. Нинішня боротьба за екологію, намагання розробити зручну для населення мережу перевезень переслідують головну мету: повернути бельгійців у міста. Тобто, припинити моду на втечу населення від галасливих та загазованих центрів, та відмовитися від принципу «моя машина – це моя свобода».

«Головний винуватець ситуації – це, безумовно, приватні авто. Вони у Бельгії все ще залишаються головним засобом пересувань городян, навіть при всій тій шкоді, яку вони приносять», – пояснює місцевий фахівець з питань транспорту та урбанізму Лара Феґюн.

«Єдиний вихід для досягнення такої ж гнучкості у перевезеннях – розробити досконалішу інфраструктуру і, головне, змінити ментальність людей, які все ще керуються принципом «власне авто – це власна свобода»», – каже експерт, додаючи, що саме цим наразі зайнята місцева влада.

Квитки Bob і трамваї на сонячних батареях

Бажання щодня користуватися власним авто відбивають по-різному: у Брюсселі на кожному кроці встановлюють паркувальні автомати та підіймають штрафи за порушення правил паркування. У центрі Амстердама істотно збільшили мережу вулиць із забороною або ж суттєвим обмеженням швидкості руху. Не подобається – пересідай або на трамвай, або на велосипед, для користувачів яких тут створили прекрасні умови. Прикладом заохочення до користування громадським транспортом є цікава ідея, яку використовують у німецькому місті Бремен. Пасажирам пропонують спеціальний квиток Bob, і чим частіше ви ним користуєтеся, тим дешевшим стає ваш проїзд.

Ми робимо акцент на новаціях та екології. Створюються можливості простого переходу з одних на інші види транспорту
Лара Феґюн
Бельгійський експерт-урбаніст Лара Феґюн зазначила Радіо Свобода, що наразі в країнах ЄС «йде контроль над впорядкуванням територій. Слід регулювати рух транспорту, впроваджувати в містах платні дороги, регулювати швидкість. Один із базових елементів – організація та зростання привабливості громадського транспорту. Причому, ми робимо акцент на новаціях та екології. Скажімо, у Льєжі вже декілька років курсують малозабруднюючі автобуси-гібриди – із електричними та звичайними двигунами. Нарешті, створюються можливості простого переходу з одних на інші види транспорту».

Згадані Ларою Феґюн, так звані «зелені технології» тут намагаються застосувати всюди. Причому поруч із цілими лініями автобусів-гібридів, подекуди курсують навіть трамваї на сонячних батареях.

Інший елемент – поєднання в одному квитку проїзду потягом, далі метро, а можливо й автобусом чи трамваєм – теж популяризують доволі активно. Це вже приносить свої результати, бо система доволі гнучка та проста.

У трамваї – як вдома на дивані

Водночас, у країнах Скандинавії громадяни вже не вважають власне авто синонімом свободи руху. У Гельсінкі вперше за останні 50 років автобуси, трамваї та потяги перевозять більше пасажирів, ніж приватні автомобілі. Популярність громадського транспорту зростає з кожним днем, особливо, серед молоді, констатують місцеві статистичні служби. А власному автомобілю там здебільшого віддають перевагу особи, старші за 65 років. Український юнак Станіслав зазначає, що ситуація у Бельгії дещо відмінна.

«Тут дуже велика кількість автомобілів, – каже він, – тому міським транспортом користуються, насамперед, студенти, молоді люди та люди похилого віку, які не можуть собі дозволити їздити автомобілем, бо це може бути небезпечно».

Поруч із перетвореннями у сфері перевезень в бік економії, безшумності та зручності, є й інша суттєва тенденція європейського громадського транспорту. Як пояснюють фахівці в сфері транспортного дизайну, сучасні автобуси, трамваї чи тролейбуси нині все більше розробляють з використанням натуральних матеріалів. Причому, проектують так, щоб всередині був великий потік природнього освітлення і все було націлене на те, щоб створити відчуття затишку та комфорту. Як кажуть розробники, людина, що сідає до трамваю чи автобусу, має почувати себе, як вдома, або ж, принаймні, як у своєму власному автомобілі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG