Доступність посилання

ТОП новини

У Стокгольмі вручать Нобелівську премію з фізики


Статуя Альфреда Нобеля
Статуя Альфреда Нобеля
Сьогодні у Стокгольмі оголосять ім’я лауреата Нобелівської премії з фізики.

У понеділок американці Джеймс Ротман і Ренді Шекман та німець Томас Зюдгоф стали лауреатами Нобелівської премії у галузі медицини і фізіології. Нобелівський комітет відзначив зусилля науковців у вивченні механізмів регулювання міжклітинних взаємодій, а точніше – за дослідження «механізмів, що регулюють везикулярний рух – основу транспортування у наших клітинах».

У п’ятницю в Осло оголосять лауреата Нобелівської премії миру. Серед фаворитів – школярка з Пакистану Малала Юсафзай, активістка за права дівчат на навчання, яка пережила замах на її життя.

Дівчину важко поранили пострілами в голову і шию, коли вона поверталася зі школи, в жовтні минулого року в долині Сват на північному заході Пакистану, де попередніми роками активно діяли ісламські екстремісти. Відповідальність за напад узяли на себе пакистанські таліби.

Шведський промисловець Альфред Нобель започаткував вручення премій за видатні досягнення 1895 року. Нині розмір премії становить 8 мільйонів шведських крон (це близько 1,2 мільйона доларів).
XS
SM
MD
LG