Доступність посилання

ТОП новини

Сугоняко: скорочення резервів НБУ – плата за втримання курсу


Олександр Сугоняко, президент Асоціації українських банків
Олександр Сугоняко, президент Асоціації українських банків
Київ – В Україні не можна виключати повторення подій осені 2008 року, коли стався обвал курсу гривні щодо американського долара. Про це заявив в інтерв’ю Радіо Свобода президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко. Національний банк досі робив усе можливе для уникнення такого падіння, але зараз ресурси у нього вичерпані й усе залежить від того, чи вдасться отримати позику з-за кордону, зауважив Олександр Сугоняко. При цьому він прокоментував наслідки скорочення золотовалютних резервів НБУ.

– Золотовалютні резерви Національного банку України від початку цього року скоротилися майже на 12 відсотків, становлячи на 1 вересня 21,656 мільярда доларів. На Ваш погляд, чи є це тривожним сигналом? Чи це – не таке вже й суттєве зниження?

Виходить, що кризи немає, а вона начебто і є – тільки її ніхто не бачить
Олександр Сугоняко
– В Україні загалом тенденція є негативною. До того ж, у нас тенденція є такою, що доходи бюджету за вісім місяців нинішнього року були меншими, ніж за відповідний період минулого року. Крім 2009 року, такого ніколи не було. Тобто, виходить, що кризи немає, а вона начебто і є – тільки її ніхто не бачить. У нас 2009 року теж були проблеми з валютними резервами, за той рік ми згубили 11 мільярдів гривень. І тоді у нас уперше в історії доходи бюджету були менше, ніж за попередній період. Тобто, ситуація у всьому збігається з нинішнім роком.

– Чи є це сигналом для пересічних українців, які тримають свої заощадження у національній валюті – гривні?

– Платіжний баланс України є негативним і щодо товарів, і щодо поточного рахунку. Це є негативом, і це варто брати до уваги. Я ніколи не думав, що для утримання стабільного курсу можна було піти на таке викидання золотовалютних резервів. Треба ж було продати ці 16 мільярдів (гривень). А що це означає? Це означає – помножте на вісім і отримаєте кошти, витягнуті з економіки. І це призвело до гальмування економіки, яка 4 квартали має падіння. Це все – плата за втримання курсу. Тож цей сигнал лунав усі ці роки і люди в принципі це знають. Єдине, що ми маємо колосальні відсотки по депозитах. Скажімо, стосовно гривні, при нульовій інфляції 20 відсотків реальних депозитних ставок – це серйозна цифра, якщо, наприклад, за кордоном вона становить 2-3 відсотки. Це нормально? Через це люди і несуть гривню і їм здається, що все буде добре.

– При цьому не може повторитися те, що сталося восени 2008 року, коли різко впав курс національної валюти – гривні?

Дасть Міжнародний валютний фонд кредит – ці 16 мільярдів доларів – вони ще триматимуть, різкого обвалу гривні не буде. Не отримають вони за кордоном кредит, буде проблема
Олександр Сугоняко
– Чому цього не трапилося торік? Для цього треба витрачати валютні резерви. Для цього треба позичати за кордоном. І для цього треба робити гривню дуже дорогою. Все це робилося. Що у них може бути далі? Якщо вони зможуть позичати, дасть Міжнародний валютний фонд кредит – ці 16 мільярдів доларів – вони ще триматимуть, різкого обвалу гривні не буде. Не отримають вони за кордоном кредит, буде проблема. Тому що перекривати негативне сальдо поточного рахунку буде нічим.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG