Доступність посилання

ТОП новини

Західні президенти домовилися з Януковичем мовчати про Тимошенко (світова преса)


Західні газети продовжують обговорювати проблему головної перешкоди щодо підписання угоди між ЄС та Україною на листопадовому саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі. Йдеться про необхідність звільнення з ув’язнення президентом Януковичем колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко ще до початку саміту. Газети наголошують, що президенти західних країн домовилися під час зустрічі з Віктором Януковичем на початку тижня в Кракові при обговоренні справи Тимошенко «замовчати деталі обміну думками з цього приводу». Чимало впливових аналітиків при цьому звертають увагу на головне – Тимошенко хоче звільнення «без обмежень», а Янукович боїться такого кроку, відтак мова йде поки що про можливість виїзду Тимошенко за кордон для лікування. Також у Європі, як інформують деякі видання, не вщухає інтерес до історії Голодомору в Україні, зокрема з боку композиторів.

Австрійська Die Presse інформує з посиланнями на канцелярію президента Німеччини Йоахіма Ґаука, що той на початку тижня зустрічався разом із його колегами з Польщі та Італії – Броніславом Коморовським і Джорджо Наполітано – з українським керівником Віктором Януковичем, де йшлося, серед іншого, про варіанти звільнення Юлії Тимошенко. Німецька сторона коротко поінформувала пресу, що в Кракові було домовлено «про деталі обміну думками змовчати». Тут також зазначається, що йшлося про різні варіанти вирішення цієї проблеми. Газета зауважує, що «сама Тимошенко хоче звільнення без обмежень», хоча розглядається, насамперед, варіант виїзду її на лікування до Німеччини.

Аналітик Reuters Ґлєб Ґараніч наголошує, що «шкідлива політична ворожнеча між президентом Януковичем і його політичним суперником Юлією Тимошенко, яка ув’язнена в Україні, як виглядає, залишається єдиною принциповою перешкодою перед новою угодою Києва з Європою, котра б сприяла втечі України з-під сторічного впливу Росії». Експерт вказує, що посередники від ЄС запропонували президенту Януковичу, щоб він помилував Тимошенко і таким чином вона змогла б їхати лікуватися до Німеччини та це дозволило б уникнути тривалого вдосконалення законодавства. Ґараніч також вважає, що це б дозволило Януковичу, з підписанням угоди 28 членами ЄС, «закарбувати себе в історії». Аналітик також не виключає, що такий крок Януковича ослабив би опозицію на виборах 2015 року, бо показав би його м’якшим, більш людяним. «Але – це Україна», – зазначає експерт, і додає, що президент Янукович все ще удає себе безправним щодо спростування рішень судів та можливості відправки ув’язнених для лікування за кордон. Тут також помітили натяк провладної української газети «Сегодня», яка з початком тижня оприлюднила фото Тимошенко з підписом «Добра ознака, Берлін!» Але, як зауважує Ґлєб Ґараніч, Янукович повинен чітко заявити про своє рішення, чого він все ще не робить у страху перед своєю політичною супротивницею. «Та й вона (Тимошенко) нічого не зробила, щоб якось пом’якшити найгірші підозри Януковича про її наміри», – наголошується в аналізі. Навпаки, Тимошенко, як пише аналітик, «у типовій для неї зухвалій манері оголосила минулої п’ятниці, що разом із згодою про лікування в Німеччині, вона не має намірів просити політичного притулку чи емігрувати». «Я братиму активну участь у звільненні України від диктатури», – цитують тут слова непримиренної супротивниці Януковича. Тут процитовані й аналітики, котрі вважають, що страхи Януковича перед Тимошенко вже доходять до абсурду і він все ще може очікувати на підписання угоди з Європою без її звільнення. А один із київських аналітиків Юлія Мостова, як цитує її автор аналізу, навіть сказала, що «той із них, хто робить крок у бік взаємного прощення, не обов’язково переможе, але дає шанс країні». «А якщо вони йдуть лоб в лоб, – каже тут Мостова, – тоді кожен може програти».

Ендрю Крамер пише на сторінках New York Times, що посланці ЄС близькі до звільнення колишнього прем’єр-міністра України. Це, як наголошує Крамер, дозволило б уникнути зриву підписання угоди про асоціацію між ЄС та Україною, що планується на листопад. Автор також вказує на бажання європейських дипломатів – через підписання Брюсселем з Києвом угоди скоріше, аніж той приєднається до проросійського Митного союзу – не допустити перетворення Росії, у разі поглинання України, в імперію. Та все ж «вони (дипломати ЄС) хочуть скорішого вирішення рятівного для престижу всіх справи Юлії Тимошенко», – резюмує американський журналіст.

Олександр Мотиль, професор політології зі США, родом з України, оприлюднив на сторінках журналу World Affairs інтерв’ю з молодим австрійським композитором, Штефаном Марією Карлом, про те, як той збирається цього року завершити симфонію про Голодомор в Україні (1932-33 років). Сам композитор вважає, що він хотів би допомогти українцям за допомогою музики усвідомити цю трагічну сторінку їхньої історії і таким чином скоріше досягнути примирення між собою та історією. Штефан також сказав, що для незалежної України, українців, «настав час виступити проти застарілих соціальних, економічних і політичних структур» і побажав українцям знайти довір’я між собою, щоб діяти незалежно. Австрійський композитор нагадав при цьому слова Едмунда Берка, британського консерватора 18-го століття: «Все, що є необхідним для тріумфу зла, полягає лише в тому, щоб добрі чоловіки не вдарили при цьому пальцем об палець».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG