Доступність посилання

ТОП новини

Китай закликав до «миру, дружби і співпраці» в Південнокитайському морі


На мапі Китаю на сторінці з китайського паспорта обводедене пунктиром усе Південнокитайське море як територія Китаю
На мапі Китаю на сторінці з китайського паспорта обводедене пунктиром усе Південнокитайське море як територія Китаю
Прем’єр-міністр Китаю Лі Кецян закликав сьогодні на саміті Асоціації держав Південно-Східної Азії перетворити Південнокитайське море на територію «миру, дружби і співпраці».

Саміт з участю десяти країн-членів АСЕАН, а це Бруней, В’єтнам, Індонезія, Камбоджа, Лаос, Малайзія, М’янма, Сінгапур, Таїланд і Філіппіни, – а також Індії, Китаю, Південної Кореї, США і Японії почався сьогодні у Брунеї. Серед головних тем, які планують обговорювати на зустрічі, – вирішення територіальних суперечок учасників асоціації з Китаєм у Південнокитайському морі.

Сусіди Китаю непокояться через територіальні претензії Пекіна в цьому стратегічному регіоні; Китай же уникає обговорення цієї теми на самітах АСЕАН, прагнучи звести це до двосторонніх питань із окремими країнами.

Південнокитайське море, що межує з Китаєм, В’єтнамом, Малайзією, Брунеєм, Філіппінами й Тайванем, перетинають багато з найнапруженіших торговельних морських шляхів у світі. Крім того, на дні моря виявлені поклади вуглеводнів. Китай заявляє претензії практично на все це море з його численними островами; так само заявляє й Тайвань, який вважає себе за «єдиний справжній Китай». Усі інші приморські держави теж вважають своїми значні території моря з його островами; ці територіальні претензії в деяких місцях взаємно перекриваються багато разів.

Останнім часом приморські держави скаржилися на дедалі агресивніші дії Китаю, як-то переслідування риболовецьких чи геологорозвідувальних суден.
XS
SM
MD
LG