Доступність посилання

ТОП новини

У МЗС Росії заявляють, що не чинять тиску на країни «Східного партнерства»


У МЗС Росії заявляють, що Росія не чинить тиску на країни «Східного партнерства». Як повідомляє УНІАН, про це сьогодні на брифінгу в Москві сказав директор Департаменту інформації і преси МЗС Росії Олександр Лукашевич.

«Що стосується «Східного партнерства», то своє ставлення не раз висловлював і Президент Російської Федерації, і міністр закордонних справ – ми жодною мірою не тиснемо на ці країни, просто пояснюємо абсолютно професійною мовою, що захист власних ринків після приєднання до асоціації вимагатиме від нас адекватних заходів захисту власного ринку», – сказав Лукашевич.

За його словами, Росія не оспорює права країн «Східного партнерства» робити такі кроки, але попереджає про заходи, яких російська сторона буде змушена вжити.

«Цю тему журналісти намагаються загострювати, а політикам кожного разу доводиться все ставити на свої місця і говорити, що, незважаючи на питання і проблеми, є багато галузей співробітництва з європейськими колегами», – сказав Лукашевич.

Лукашевич назвав аргументи про погіршення відносин Росії та Євросоюзу напередодні саміту у Вільнюсі «підсумовуванням негативу».
За його словами, для цього й існує механізм СОТ для вирішення торговельних спорів – «це досить рутинний, нормальний процес, головне, щоб він приймав не політизовані а професійні спори». Лукашевич переконаний, що в такій ситуації рішення знаходяться.

Як зауважують аналітики, торгові обмеження Росії щодо інших країн є спробою тиску перед проведенням саміту країн «Східного партнерства», під час якого очікується парафування угод про асоціацію і зону вільної торгівлі з Молдовою і Грузією, і підписання угоди – з Україною.
XS
SM
MD
LG