Доступність посилання

ТОП новини

ЄС може запровадити проти Росії торговельні санкції (європейська преса)


Київ ­­– Головними ньюсмейкерами у матеріалах європейської преси, пов’язаних з Україною, стали депутати Європарламенту. Так, британський євродепутат Чарльз Таннок заявив в інтерв’ю Deutsche Welle, що найоптимальнішим вирішенням питання Тимошенко було б президентське помилування. Також він переконаний, що ЄС може запровадити проти Росії торговельні санкції. А онлайн-видання EUobserver розповіло, що європарламентарі під час останніх дебатів дали якнайжорсткіші оцінки діям Росії, спрямованим, як вони переконані, на руйнування «Східного партнерства».

Онлайн-версія Deutsche Welle помістила інтерв’ю з британським євродепутатом Чарльзом Танноком, одним із найбільш активно заангажованих в українські справи членів Європарламенту. Він підтвердив німецькому ЗМІ, що «питання вибіркового правосуддя і справи Юлії Тимошенко є нині найголовнішим моментом у підписанні угоди про асоціацію». Чарльз Таннок вважає найоптимальнішим вирішенням цього питання – президентське помилування, як це було з Юрієм Луценком. «І я можу лише собі уявити, під яким надзвичайним тиском перебуває нині президент Янукович, яких зусиль йому коштує переступити через себе і зробити те, чого він не хотів – випустити з тюрми свого найсерйознішого політичного опонента Юлію Тимошенко, підписавши указ про її помилування», – сказав в інтерв’ю Deutsche Welle британський політик. Він переконаний, що цього ходу буде достатньо для підписання угоди про асоціацію всіма 28 країнами-членами ЄС. Також євродепутат заявив про ймовірність запровадження торговельних санкцій проти Росії з боку Євросоюзу. Він нагадує, що європейський ринок є важливим для збуту російської нафти, газу та горілки. І якщо Росія шантажуватиме Україну, то ЄС і США запровадять торговельне ембарго.

Інтернет-видання EUobserver повідомляє, що депутати Європейського парламенту під час своїх останніх дебатів дали прямі й позбавлені дипломатичної обтічності оцінки діям Росії щодо заборони імпорту товарів з Литви, Грузії, Молдови та України. Так, видання цитує литовського євродепутата Леонідоса Донскіса, який назвав дії Росії «кампанією помсти» та спробою покарати Литву за те, що вона бере активну участь у підготовці Вільнюського саміту «Східного партнерства». Німецький європарламентар Даніель Каспарі заявив, що торговельні конфлікти, ініційовані Москвою, не варто в жодному разі розглядати в економічній перспективі. Він назвав їх спробою зруйнувати «Східне партнерство». Депутат також наголосив на важливості «спільної європейської відповіді» на них. Євродепутати переконані, що Росія порушує свої зобов’язання члена Світової організації торгівлі. Комісар ЄС із питань торгівлі Карел де Гюхт уже заявив, що порушуватиме це питання в Генеральній раді СОТ, нагадує видання.

А ось польська щоденна газета Rzeczpospolita присвятила цілу статтю українському Всеукраїнському об’єднанню «Свобода». Автор матеріалу під назвою «Хто потопить Свободу?» Вальдемар Компала описує конфлікт партії з загальноукраїнською газетою «Експрес», що опублікувала низку власних розслідувань, присвячених джерелам фінансування «Свободи». Представники партії твердять, що газета «Експрес» мститься їм за заборону продажу цигарок у газетних кіосках Львова. Головний редактор видання Ігор Починок є співвласником мережі кіосків «Інтерпрес», але, як пише автор статті, то малоймовірний привід. Він припускає, що нинішня влада в Україні хоче ослабити вплив партії, а викривальні матеріали в «Експресі» можуть їм так чи інакше у цьому посприяти. Вальдемар Компала посилається на анонімних українських журналістів, які розповіли, що газета отримала інформацію від джерел у спецслужбах.

Він доходить висновку, що журналістські викриття можуть привести до кінця цієї політсили в її нинішньому вигляді, але напевно не до кінця українських націоналістів, оскільки в Україні існує запит на націоналістичну партію. Якщо «Свобода» занепадатиме, то постане нова партія, яка буде принаймні на початку заслабкою, щоб завдавати клопотів владі, пише Rzeczpospolita.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG