Доступність посилання

ТОП новини

«Репортери без кордонів» вимагають розслідувати спроби тиску на Оксану Романюк


Міжнародна організація «Репортери без кордонів», яка захищає свободу інформації, звернулась до міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка, генерального прокурора Віктора Пшонки та голови СБУ Олександра Якименка з вимогою розслідувати спроби тиску на журналістку Оксану Романюк, яка є представницею «Репортерів без кордонів» в Україні. Про це йдеться у тексті зави організації, яка підписана Генеральним Секретарем «Репортерів без Кордонів» Крістофером Делуаром.

У заяві «Репортери без кордонів» наголошується, що Україна взяла на себе чіткі зобов'язання із захисту приватності та свободи інформації. Відповідно до цих зобов'язань міжнародна організація вимагає від України розслідувати випадок із публікацією особистих листів з скриньки електронної пошти Романюк та привернути до правосуддя винних в цьому.

Також міжнародна організація рекомендує правоохоронним органам вести розслідування за ст. 182 (порушення конфіденційності особистих даних) та ст. 361 (протиправне втручання в системи інформаційної технології) українського Кримінального Кодексу, а не за ст.356 (самоправство), що, як йдеться у заяві, не відповідає факту злочину.

«Наскільки нам відомо, міліція зараз розслідує ці злочини лише за статтею 356 (самоправство). На наш погляд, це абсолютно невідповідна основа для досягнення істини і прийняття належних санкцій», – йдеться у тесті заяви.

«Репортери без кордонів» також відмітили, що випадок із посяганням на приватний простір Оксани Романюк є непоодиноким. Організація навіть розцінює цей випадок як залякування журналістів України.

Виконавчий директор Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк 9 жовтня подала заяву до міліції щодо відкриття кримінального провадження за фактом погроз і порушення її права на приватність.
XS
SM
MD
LG