Доступність посилання

ТОП новини

Речниця російського прем’єра погрожує Україні санкціями через газ


Газовимірювальна станція «Дроздовичі», що на українсько-польському кордоні
Газовимірювальна станція «Дроздовичі», що на українсько-польському кордоні
Росія може застосувати санкції, якщо Україна спробує переглянути умови чинного контракту на постачання газу. Про це заявила речниця прем’єр-міністра Росії Дмитра Медведєва Наталія Тімакова.

«Будь-які спроби переглянути чинні газові контракти між Росією і Україною матимуть цілком очевидні юридичні наслідки. Нашим українським партнерам, перш ніж робити такі заяви, необхідно врахувати, що в разі одностороннього перегляду умов контракту можливе застосування санкцій», – сказала речниця, слова якої наводять російські інформагенції.

У четвер прем’єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Київ суттєво скоротив імпорт російського газу, а згодом може цілком відмовитися від його закупівлі, якщо ціна залишатиметься такою ж високою, як зараз.

«При такій ціні на газ ми скорочували і будемо скорочувати імпорт. А в перспективі Україна взагалі відмовиться від закупівлі газу за такою ціною», – заявив український прем'єр в інтерв’ю «РИА Новости» та телеканалу «Росія 24».

У чинному від 2009 року контракті на постачання в Україну російського газу міститься положення про те, що на 80% українського імпорту поширюється принцип «бери або плати». Ця частина газу має бути оплачена українською стороною незалежно від того, чи є в ній потреба.

Принцип «бери або плати» є предметом суперечок не тільки з Україною, а й із партнерами «Газпрому» в Євросоюзі. Цього року російська монополія змушена була виключити цю умову з контракту з французькою компанією GDF Suez і відмовитися від штрафів за недобір газу щодо чеської RWE Transgas.
XS
SM
MD
LG