Доступність посилання

ТОП новини

Азартна гра Януковича може відштовхнути Україну від Європи (світова преса)


Впливові західні експерти вважають, що президент України Віктор Янукович все ще сумнівається, чи переступити йому через особисті амбіції зі звільненням з ув’язнення Юлії Тимошенко й наблизитись до підписання угоди про асоціацію України з ЄС, чи ж сподіватися на підписання угоди з Європою без цього кроку. Це є, як наголошують аналітики, великою ставкою Януковича у ризикованій грі, затрати від поразки в якій можуть бути занадто високими. Особливо, для мільйонів українців. Тим часом спортивні оглядачі зауважують, що національна збірна Англії з футболу, яка у п’ятницю увечері грає один із ключових матчів у Лондоні зі збірною Чорногорії за право виходу у фінал Кубка світу 214 року в Бразилії, «має страх пограти» і пропустити вперед Україну, яка розраховує цього ж вечора виграти в Харкові у поляків. Тричі чемпіон світу серед боксерів-професіоналів Володимир Кличко пропонує росіянину Олександру Повєткіну матч-реванш у Києві.

Колишній посол США в Україні та провідний експерт Інституту Брукінґса у Вашингтоні, Стівен Пайфер пише на сторінках впливової New York Times, що Віктор Янукович близький до досягнення ключової мети зовнішньої політики – підписання Києвом угоди про асоціацію з ЄС на листопадовому саміті у Вільнюсі, що поглиблює інтеграцію його країни з Європою. «Але він усе ще не досяг цього», – наголошує Пайфер і попереджає, що «звільнення з ув’язнення Юлії Тимошенко гарантувало б підписання такої угоди». «Утримання Тимошенко в ув’язненні, – на думку Стівена Пайфера, – дуже ризикована азартна гра з майбутнім України». Американський експерт вважає, що власні амбіції Віктора Януковича і надії на підписання угоди з ЄС без звільнення з ув’язнення Тимошенко – його головного політичного суперника – може дорого коштувати мільйонам українців. Бо у разі провалу у Вільнюсі, ні Брюссель, ні Київ не мають запасного варіанту (плану «Б»). «Ставка дуже висока, а часу, щоб уникнути прорахунку, в Януковича немає», – резюмує Стівен Пайфер.

Польська Gazeta Wyborcza інформує, що Європейський союз «чекає на звільнення Юлії Тимошенко». Газета з Варшави має на увазі також те, що комісія із закордонних справ Європарламенту ухвалила в четвер резолюцію про «Східне партнерство», де хоча й не сказано прямо про необхідність звільнення з ув’язнення Юлію Тимошенко, але наголошується: «однією з вирішальних умов підписання угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі між ЄС та Україною є усунення Києвом із практики «вибіркового», «політично мотивованого правосуддя». Якраз справа Юлії Тимошенко і є чи не головним прикладом цієї антидемократичної практики в Україні. «Європейська інтеграція не є лише змаганнями господарськими чи технічними. Йдеться про цивілізаційний вибір, про наслідування країнами «Східного партнерства» базових засад демократії, поваги до справедливості і прав людини», – так прокоментував резолюцію комісії Європарламенту її автор польський депутат Яцек Саріюш-Вольський.

Ульріх Крьокель пише на сторінках Berliner Zeitung, що Віктор Янукович «умів завжди неприємно дивувати», коли, наприклад, не виконував своїх же публічних обіцянок ще від 2011 року «амністувати Юлію Тимошенко». Тепер же, перед самітом «Східного партнерства» у Вільнюсі, на думку німецького оглядача, Янукович навряд чи ризикне вдарити по своїй репутації, віддавши Україну на розтерзання Росії. «Такого безумства навіть від непередбачуваного українця очікувати навряд чи можливо», – міркує оглядач Ульріх Крьокель і додає: «Виходить, що все свідчить про одне: Тимошенко вийде на волю».

Низка західних видань прогнозує вирішальні футбольні матчі європейських збірних у відборі до фіналу Кубка світу в Бразилії 2014 року. Так, австрійська Der Standard пише, що «Англія боїться програти Чорногорії», матч з якою англійці заграють сьогодні увечері в Лондоні. Газета також відзначає, що у разі невдачі англійців, які вже в цьому циклі програли у своїй групі Чорногорії, Україна, після ймовірної перемоги над Польщею у Харкові, може вийти на перше місце у групі. А після не такого вже важкого останнього матчу із беззаперечним аутсайдером Сан-Марино 15 жовтня, українці можуть пакувати валізи до Бразилії.

Тричі чемпіон світу серед найважчих боксерів-професіоналів, Володимир Кличко, котрий беззаперечно виграв 5 жовтня бій у Москві за свої ж титули за версіями WBO, WBA, IBF у росіянина Олександра Повєткіна, великодушно, як зауважує московська Комерсант, пообіцяв «побитому» «русскому витязю» реванш. Але, як зауважено зі слів самого Володимира на українському телешоу «Інтера», «це може відбутися лише в Києві».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG