Доступність посилання

ТОП новини

На Покрову і свободівці, і комуністи «готові дати відсіч»


Київ – Як свободівці, так і комуністи заявляють, що готові дати відсіч будь-яким провокаціям у день Покрови. Обидві політичні сили запланували мирні заходи на понеділок, 14 жовтня. «Свобода» має провести «Марш боротьби» на Хрещатику, а КПУ організовує акцію «Відкритий мікрофон» на Бессарабській площі. За словами експертів, нині владі не вигідні сутички між політичними силами, тому міліція зробить усе можливе, щоб їх попередити.

Вперше за 10 років хода у день Покрови відбуватиметься на Хрещатику, повідомив депутат від партії «Свобода» Юрій Сиротюк.

Він розповів, що свободівці мають намір провести «Марш боротьби» та кобзарсько-лірницьку Покрову у Києві у день козацтва та 71-шої річниці заснування Української Повстанської Армії. Окрім того, у парку Шевченка заплановане віче за участі опозиційних політиків та громадських активістів, каже Сиротюк. Як повідомлялося раніше, у марші можуть взяти участь близько 15 тисяч осіб.

Юрій Сиротюк також зауважив, що остерігається провокацій. Однак він висловив сподівання, що акція залишиться мирною, оскільки учасники прийдуть зі своїми родинами.

Влада готує різні провокації: від спроби задіяти «тітушок», до спроби... показати, що це йдуть фашисти
Юрій Сиротюк
«Ті люди, які хочуть доїхати із інших регіонів до Києва, сьогодні вже зіткнулися з проблемою, що неможливо зняти транспорт у цьому напрямку. Ми знаємо, що влада готує різні провокації: від спроби задіяти «тітушок», до спроби використати, знаєте, зараз дуже модно, і ми останніми роками бачили таку річ: коли іде хода, мирна, із націоналістичними гаслами, червоно-чорними і жовто-блакитними прапорами, і хтось вибігає перед натовпом із якимось шовіністичним гаслом і намагається показати, що це йдуть, не знаю, фашисти», – каже Сиротюк.

Комуністи зустрінуть «Марш боротьби» на Бессарабці

Покрова – козацьке свято і його не повинна «привласнювати» якась політична сила, наголошує депутат-регіонал Вадим Колесніченко. Водночас, він запевняє, що Партія регіонів не збирається заважати комусь демонструвати свої переконання, якщо ті –у межах чинного законодавства.

Хай всі бачать оцих дійових осіб, бачать кожного обличчя, щоб розуміти: хто нашу державу розділяє і хоче розтрощити
Вадим Колесніченко
«Хай усі бачать оцих дійових осіб, бачать кожного обличчя, щоб розуміти: хто нашу державу розділяє і хоче розтрощити», – наголошує Колесніченко.

Тим часом, комуністи планують зустріти «свободівську» ходу на Бессарабській площі. Тут вони проводитимуть традиційну у цей день акцію «Відкритий мікрофон», розповів Радіо Свобода депутат від КПУ Олександр Голуб. За його словами, комуністи будуть роз’яснювати свою позицію щодо УПА і застерігати від виникнення в Україні фашистських рухів.

«Жодних провокацій із нашого боку не буде, але ми знаємо, хто проводить такі акції, і в разі чого готові дати певну відсіч», – переконує Голуб.

Владі не вигідні сутички на Покрову – політолог

Влада використає можливості силових відомств, щоб не допустити сутичок на Покрову, вважає політолог Вадим Карасьов. Партії регіонів перед Вільнюським самітом не на руку «розділяти і панувати», наголошує експерт. За словами Карасьова, у листопаді треба показати єдність України і готовність до реформ, а сутички на Покрову розділили б суспільство, зауважує політолог.

Бійки між «фашистами» і «антифашистами» грають на дестабілізацію внутрішньої і зовнішньої ситуації в Україні
Вадим Карасьов
«Я думаю, влада зацікавлена у тому, щоб сутичок не було. Знову бійки між «фашистами» і «антифашистами» грають на дестабілізацію внутрішньої і зовнішньої ситуації в Україні і таким чином відкладення на невизначений термін підписання угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з Європейським Союзом», – каже Карасьов.

Тим часом, у деяких містах України на 14 жовтня планують акції проти УПА: зокрема, в Одесі проти УПА мітингуватимуть активісти одного з місцевих молодіжних об’єднань.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG