Доступність посилання

ТОП новини

«Батьківщина» скорочується. Депутати йдуть через підозри чи за гроші?


Київ – З фракції «Батьківщини» виключають народних депутатів, яких звинувачують у співпраці з провладною більшістю. Керівники фракції та деякі експерти говорять про те, що депутати, які обиралися від опозиційних сил, голосують за корупційні законопроекти через підкуп і залякування влади. Однак частина фахівців, а разом з ними й представники партії влади головну причину появи продажних депутатів, яких ще називають «тушками», бачать передовсім у непрозорому формуванні партійних списків.

У п’ятницю фракція «Батьківщина» виключила зі свого складу народних депутатів Андрія Павелка і Леоніда Сергієнка. Як кажуть керівники фракції – через те, що вони голосують разом з провладною більшістю та не погоджуються з колегами з ключових питань. Однак цей процес продовжиться, вважає депутат від «Батьківщини» Анатолій Гриценко. Він повідомив, що знає у своїй фракції ще кілька потенційних «тушок».

Сергієнко, якого виключили з фракції, заявив, що змушений був голосувати разом з Партію регіонів через тиск на його бізнес. Андрій Павелко пояснив своє виключення з фракції тим, що він створює новий політичний проект.

Рішення про виключення з фракції вперше в історії Верховної Ради ухвалили через те, що хтось чогось не відчуває, і що є якісь підозри
Андрій Павелко
«Арсеній Яценюк не схотів поговорити напряму зі мною щодо питань, які я виклав йому у відкритому листі. Рішення про виключення з фракції вперше в історії Верховної Ради ухвалили через те, що хтось чогось не відчуває, і що є якісь підозри»,– пояснює колишній член фракції «Батьківщини».


Депутатів не розуміють однопартійці чи підкуповує влада?

Заступник голови цієї фракції Сергій Соболєв говорить Радіо Свобода про планомірну роботу влади зі створення «тушок».

«З боку Партії регіонів відбуваються спеціальні процедури завдяки яким певні люди, зокрема й ті, кого ми вже виключили з фракції, голосують з Партією регіонів, хоча ніде публічно не виступають проти опозиції. Йдеться про корупційні законопроекти, які дозволяють розкрадання та незаконну приватизацію. Ми розуміємо, що це – система», – наголошує депутат.

Перешкодити появі тушок, на думку Сергія Соболєва, можна лише єдиним способом – відокремивши від політичного життя силові структури, щоб вони не мали змоги чинити тиск на представників опозиції.

Зовсім інакше пояснює те, що фракція партії «Батьківщина» втрачає депутатів, регіонал Владислав Лук’янов.

«Опозиційні фракції за всю історію парламентаризму в Україні завжди втрачали депутатів. Через те, що немає порозуміння всередині фракції, що лідери опозиції не дослухаються до думок своїх однопартійців-мажоритарників. Нині є лише одна фракція-донор – «Батьківщина», – каже Лук’янов.

Кожна «тушка» наближає мрію Януковича обиратися в парламенті – Сиротюк

На сьогодні немає жодного перекинчика у фракціях партій УДАР та «Свобода», стверджує їхнє керівництво. Свободівець Юрій Сиротюк пояснює це тим, що його політична сила формувала списки на ідеологічних засадах. Він схвально сприймає очищення «Батьківщини» від депутатів, яких у фракції визнали «тушками».

Кожна нова «тушка» наближає мрію Януковича набрати 300 голосів депутатів та провести наступні вибори президента в парламенті
Юрій Сиротюк
«Нечистоплотні дії влади викликають появу тушок. Ми не тішимося з цього. Адже кожна нова «тушка» наближає мрію Януковича набрати 300 голосів депутатів та провести наступні вибори президента в парламенті. Це добре, що виключили з фракції цих двох людей. Однак цього недостатньо. Треба домогтися, щоб їх ще й позбавили мандатів. Дивно, що Юрій Кармазін, який примудряється вигравати суди щодо позбавлення мандатів депутатів, не зайнявся цим питанням», – вважає Сиротюк.

Політолог Кость Бондаренко не виключає, що зрештою навіть лідер фракції «Батьківщини» Арсеній Яценюк колись перейде до іншої політичної сили в парламенті.

Перехід до іншої фракції – це демократичний процес, і критикувати його недоцільно. Ті, хто вийшли з «Батьківщини», скоріше будуть позафракційними
Кость Бондаренко
«Перехід до іншої фракції – це демократичний процес, і критикувати його недоцільно. Ті, хто вийшли з «Батьківщини», скоріше будуть позафракційними, якщо не сформують власну нову фракцію. Яценюк пішов на те, щоб узяти до фракції неперевірених людей, або через гроші чи якісь домовленості, або щоб розбавити прихильників Тимошенко представниками «Фронту змін», – пояснює політолог. – Згадайте, Партія регіонів теж була в опозиції, але тоді з її фракції ніхто не виходив».

Політолог очікує, що «Батьківщину» можуть залишити й деякі інші депутати, однак припускає, що найближчим часом це не торкнеться фракцій «Свободи» та «УДАРу». Кость Бондаренко пояснює свої припущення більшою дисципліною всередині цих фракцій.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG