Доступність посилання

ТОП новини

Іран висунув нові пропозиції на ядерних переговорах у Женеві


Координатор зовнішньої політики ЄС Катрін Аштон та міністр закордонних справ Ірану Могаммад Джавад Заріф, Женева, 15 жовтня 2013 року
Координатор зовнішньої політики ЄС Катрін Аштон та міністр закордонних справ Ірану Могаммад Джавад Заріф, Женева, 15 жовтня 2013 року
У Женеві цього вівторка стартував черговий раунд дводенних консультацій з іранської ядерної програми. Вони відбуваються у форматі «5+1», коли об’єднану делегацію з 5 постійних членів Ради безпеки ООН – США, Великої Британії, Франції, Росії, Китаю – плюс Німеччина – очолює координатор зовнішньої політики ЄС Катрін Аштон. З іншого боку, оновлена за нового президента Хасана Роугані делегація Ірану. Тегеран, як і обіцяв, висунув нові пропозиції на переговорах, що викликає стриманий оптимізм у Заходу.

Речник делегації Заходу, одночасно прес-секретар Катрін Аштон Майкл Манн заявив Радіо Свобода у вівторок у Женеві, що група «5+1» має обережний оптимізм щодо нової програми переговорів, яку запропонував Іран.

Сподіваємося, що дійсно настав час для відчутних результатів
Майкл Манн
«Ми підійшли до цього з відчуттям певного оптимізму та більшого сенсу щодо можливості визначитися. Бо ми сподіваємося, що дійсно настав час для відчутних результатів… Ранкове засідання розпочалося з відкриття його головуючою Катрін Аштон. А потім міністр закордонних справ Ірану Могаммад Джавад Заріф представив головні вступні ідеї, які іранці висувають. Зустріч тривала близько двох годин», – сказав він.

Про конкретні подробиці іранської пропозиції речник не повідомив.

Ми не бажаємо марно витрачати час – заступник керівника МЗС Ірану

Заступник міністра закордонних справ Ірану Аббас Арагчі, котрий фактично веде переговори від імені Тегерана, сказав журналістам, що цього разу була «позитивна атмосфера» і перші реакції світових держав на пропозиції Ірану були «добрі».

Сподіваємося, що план, який ми запропонували, має можливість для реалізації
Аббас Арагчі
«Ми налаштовані серйозно. І тут ми не просто символічно, тому не повинні марно витрачати наш час – ми налаштовані серйозно для досягнення реальних цілей на цих переговорах Ірану з протилежною стороною. Ми також сподіваємося, що план, який ми запропонували, має можливість для реалізації», – заявив чільний представник Ірану.

Переговори в Женеві у вівторок є першими після обрання нового іранського президента Хасана Роугані. Він сам пообіцяв вирішити компромісом фактично вже десятирічні переговори із Заходом лише упродовж 6-12 місяців.

Тегеран категорично спростовує твердження про плани створення ядерної зброї. Вже згаданий Аббас Арагчі наголосив перед цим, що Іран висуне такі пропозиції, котрі Захід не зможе виправдано відхилити. Він також наголосив, що Тегеран не збирається відмовлятися від власної програми збагачення урану, включно із 20-відсотковим, який, за його словами, потрібен у невеликих порціях для медицини і науки.

Вже згадані шість світових держав бажають переконати Іран у Женеві відмовитися від 20-вісоткового збагачення урану, бо це є повноцінний компонент для створення ядерної бомби.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу переконував у вівторок західні держави, щоб ті примусили Тегеран відмовитися від виробництва збройного урану та не йшли на пом’якшення санкцій щодо Ірану. Ізраїльський глава також попередив світ, що його країна всіляко перешкоджатиме Іранові створити його власну ядерну бомбу, навіть якщо буде змушена діяти самотужки.

Нетаньягу також сказав, що Ізраїль не дозволить Тегеранові мати більше ніж 250 кілограмів 20-відсотково збагаченого урану – чого достатньо для створення однієї ядерної бомби.

МАГАТЕ інформує, що вже сьогодні Іран має 185 кілограмів такого урану і поповнює його запас.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG